Soha ne vidd haza az árva őzgidát: ezzel csak halálra ítéled!

HelloVidék   
  Megosztom
Soha ne vidd haza az árva őzgidát: ezzel csak halálra ítéled!

A tavaszi időszakban hetente több hívást kapnak az Erdőmentők, elárvultnak vélt őzgidák miatt, és sajnos sokan nem állnak meg a telefonnál, hanem a biztonság kedvéért haza is viszik őket. Ugyan a szakemberek tudják, hogy csupán a jóindulat vezérli ezeket az embereket, ám az esetek zömében a jó szándék sajnos a gidák elpusztulásához vezet - olvasható az Erdőmentők közleményében.

Ilyenkor a gidákat magukra kell hagynia, éppen ezért a természet úgy kódolta őket, hogy mozdulatlanul lapuljanak a fűben. Ha ilyenkor megfigyeljük őket, akkor az édesanyjuk pont ugyanezt teszi velünk. Figyel valahonnan, ahol nem vesszük észre őt, és addig nem tér vissza kicsinyeihez, míg mi a közelben vagyunk. Éppen ezért tűnhet úgy, hogy a kicsik árvák, és juthatunk arra a téves következtetésre, miszerint meg kell őket mentenünk.

A megmentett őzeket azután sok esetben hiába juttatják el megfelelő helyre – például az Erdőmentőkhöz – csak igen kis százalékban sikerül életben tartani őket, és az ilyen fiatalon nevelésbe vont példányok visszavadítása is lehetetlen, így az életben maradt állatokat is örök fogságra kárhoztatják.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

őz

őzek

állatok

erdő

erdei állatok

szabály

erdőmentők

vadállat

vadállomány