Ősszel adják át a dozmati tározót: Szombathely teljesen védett lesz az árvíztől

MTI   
  Megosztom
Ősszel adják át a dozmati tározót: Szombathely teljesen védett lesz az árvíztől

Szeptemberben adják át dozmati árvízcsúcs-csökkentő tározót, a több mint kétmilliárd forintos ráfordítással épülő létesítmény Szombathely és a környező települések - Bucsu, Dozmat, Torony és Sé - árvízi biztonságát fogja szolgálni - mondta Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán, a beruházás helyszíni bejárásán.

A tervezett tározó völgyzárógátja a Vas megyei Dozmat község nyugati belterületi határa felett, az Arany-patakon épül, hossza 421 méter lesz, legnagyobb magassága megközelíti a nyolc métert. A 44,1 hektárnyi tározótér 1,13 millió köbméternyi víz befogadására lesz alkalmas - ismertette a vízügyi igazgató.

A fejlesztés részeként egy 7,2 hektár vízfelületű állandó vizű tavat is kialakítanak, amely kedvező teret nyújt a vízinövények, a vízhez kötődő állatvilág megtelepedésének, ugyanakkor az Arany-patakon keresztül javítja majd a szombathelyi Csónakázó-tó vízpótlását.

A dozmati víztározó felépülésével teljessé, százszázalékossá válik Szombathely árvíz elleni védelme. 2010-ben már megépült a lukácsházi árvízi tározó, amely Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti és Szombathely egy részét tette árvízvédelmi szempontból biztonságossá. Az Aranypatak mederrendezésével megépülő dozmati tározó pedig Szombathely mellett Balogunyom, Sorkifalud és Zsennye árvízvédelmét is szolgálja.

- emelte ki Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere

A jelenlegi kormány 2015-ben, 50 évvel az 1965-ös nagy szombathelyi árvíz után döntött a dozmati tározó megépítéséről. Tudta mindenki, hogy a beruházás elengedhetetlen, de valahogy eddig sosem állt rendelkezésre hozzá az anyagi forrás

- mondta Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője. Szabó Attila projektvezető arról beszélt, hogy a munkálatok tavaly év végén kezdődtek, a tározó építése jelenleg 65 százalékos készültségű. Április végén terelik át a patakot az új mederbe, ekkorra "összezár a völgyzáró gát", a víz pedig a megépített leeresztő védművön áthaladva egy átkötéssel jut vissza az Arany-patakba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

dozmat

víztározó

vas megye

arany-patak

csónakázó-tó

szombathely