Díjat nyert a Vad Balaton: a film összekapcsolja a geológiát a vadvilággal

HelloVidék   
  Megosztom
Díjat nyert a Vad Balaton: a film összekapcsolja a geológiát a vadvilággal

Átadták a televíziós forgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat szombat este Budapesten, a Pesti Vigadóban. A Vad Balaton a Vad Magyarország, a Vad Szigetköz és a Vad Kunság című filmek sorát folytatja. A sorozat célja, hogy felkeltse a nézők érdeklődését a legszebb magyar tájak iránt, hogy személyesen is ellátogassanak a mozivásznon megelevenedő vidékekre - írja a sodalatosbalaton.hu.

2019. április 27-én, szombaton adták át a televíziós forgalmazású alkotásoknak járó Magyar Filmdíjakat, amelyek között a legjobb ismeretterjesztő film a Vad Balaton lett. A portál beszámolója szerint Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer természetfilmje egy éven át mutatja be a magyar tenger élővilágát, valamint a magának a tónak a keletkezését.

A Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs volt a film rendezője, operatőre és vágója is, de részt vett a terep bejárásában és a film fényelésében is. A filmet két évig forgatták, az utómunka pedig fél évig tartott és eredetileg televízióra készült a Médiatanács Mecenatúra programjának támogatásával.

A forgatás első évében, a terep feltérképezése során a véletlen nagy szerepet játszott. “Az állatokkal kapcsolatban feljegyeztük, hogy milyen volt az idő, hányadikán készültek a felvételek és milyen klimatikus körülmények között. Utána a következő évben erre rákészültünk, hogy az elejétől a végéig kidolgozhassuk a teljes jelentet

– mondta el Mosonyi Szabolcs. Külön kiemelte azt is, hogy a koncepció más volt, mitn a megszokott természetfilmeknél. Az évszakok alapján sorban mutatták be a tó élővilág, viszont a földtörténeti korban visszafelé haladnak az időben - így mutatva be a Balaton keletkezését.

A Balaton az küzd, az lélegzik, az él, az mozog. Minden évszakban más arcát mutatja, és a környezete is mindig változik

– magyarázta Mosonyi Szabolcs.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

film

díjátadó

természetfilm