Korszakváltás a Balatonnál: szakácsnak, felszolgálónak álltak a vállalkozók

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Korszakváltás a Balatonnál: szakácsnak, felszolgálónak álltak a vállalkozók

Felkészülten kezdhetik Veszprém megye vállalkozói a nyári szezont. Nehéz lépést tartani az évente változó jogszabályokkal, ebben nyújt segítséget az idegenforgalmi dömping előtt immár huszonnyolc éve a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete (KISOSZ) a megye szolgáltatóinak. Az idei fórumra a HelloVidék is ellátogatott.

A szezonnyitó fórum több szempontból is hasznos a szakmának, hiszen itt még a turisztikai szezon megindulása előtt informálódhatnak a megváltozott jogszabályokról, így biztonságosabban tudják fogadni az érkező vendégeket, mind élelmiszerbiztonság, fogyasztóvédelem mind munkavédelem tekintetében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről évre jobb a Balaton part megítélése a turisták visszajelzései és az ellenőrzőhatóságok adatai szerint is. Ebben természetesen segítséget is nyújtanak, mivel a megelőzés a legfontosabb, a fórumon minden érintett hivatal vezetője ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

Egy másik célja az összejövetelnek, hogy a szakemberek találkozzanak és megbeszéljék problémáikat, mert, hogy akad bőven, de a nyári időszakban erre már nincs lehetőség, Vágó Péter a KISOSZ Veszprém Megyei Képviseletének elnöke hozzátette:

Ez a szakma mindig fut, fut a vendég után, fut a munkaerő után, fut az áru után. A kilencvenes években a szakma a vendégért futott aztán az áruért most meg a munkaerőért fut…

A Balaton egyik, a természeti adottságoknak köszönhetően igen kedvelt célállomása a kirándulók körében a Balaton-felvidék. Az elmúlt időszakban, azonban változott a vendégkör és változtak az igények is, ehhez a szakmának alkalmazkodnia kell. A folyamatos megújuláshoz szükséges a gépek korszerűsítése, melyekhez nyilvánvalóan nagyobb anyagi forrásra van szükség, ebben nyújthatnak segítséget a különböző pályázatok is.

Tudni kell alkalmazkodni a külső befolyásoló tényezőkhöz, például a klímaváltozáshoz: olyan gépek, eszközök kellenének, amik bírják ezeket az extra terheléseket, klimatizált konyhák, emellett ami nagyon fontos, hogy fel kell készíteni a munkatársakat, hogy a 40-50 fokos konyhában is dolgozni kell

- emelte ki a HelloVidéknek Vágó Péter.

Fontos, hogy a munkaadók ne csak külső forrástól várják a megoldást, a KISOSZ arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy vegyék saját kezükbe a problémát és, ha van olyan beosztottuk, akiben van „fantázia”, akkor szakmailag léptessék őt tovább. Vágó Péter azt is elmondta, hogy nem egyedülálló jelenség, hogy a tulajdonosok képzik magukat tovább, szakácsnak, felszolgálónak vagy épp olyan szakmát választanak, amiből hiány van a piacon.

A munkaerőhiány leginkább a szezonálisan működő vendéglátóipari egységeknél jelent nagyobb problémát. Nehéz olyan alkalmazottat találni erre a 2-3 hónapra, akit meg lehet fizetni, mosolyog, lelkes és szakmailag is a topon van. Azoknál a vállalkozóknál, akik éves nyitvatartásban dolgoznak, vagy próbálják a szezont kitolni nem jelentkezik ez a gond akkora mértékben. A munkaerőhiány mellett a munkaerő minősége is nagy terhet ró a munkaadókra.

Én nem lennék bánatos, ha érettségizett emberek dolgoznának a vendéglátószakmában. Nekem a legnagyobb problémám az, ha szakmát tanítunk, szakmunkás szinten, akkor ne szakbarbárt, hanem gondolkodó embereket képezzünk. Ismerje meg a szakma alapjait: nyelvet beszéljen, kommunikálni tudjon, és ami számomra nagyon fontos, hogy legyen egy általános műveltsége. Ha sikerülne a szakma általános színvonalát emelni, ami nem csak a pénzről szól, az lenne nagyon jó

- vázolta a KISOSZ Veszprém Megyei Képviseletének elnöke.

Az elmúlt időszakban folyamatosan nőttek a bérek, a minimálbér emelkedésével a vendéglátásban is javulni látszik a helyzet. A megnövekedett bérigényeket a munkaadóknak nagy körültekintéssel kell kezelni, mivel a munkatársak fizetésének megemelkedése a vendégekre is nyilvánvalóan kihatással van. A vállalkozóknak igen kicsi a mozgásterük, ha az árképzést nézzük. Mint arra Vágó Péter felhívta a figyelmet,

a vállalkozó nyolcvan százalékban ki van szolgáltatva a gazdasági környezetének: a beszerzésnek, a Balaton parti drága víznek, villanynak, munkaerőnek, adóknak és még sorolhatnám, marad egy húsz százalékos döntése, hogy milyen áron dolgozik.

Mindezek mellet nem elhanyagolható, hogy a minőséget is szem előtt kell tartani. Megváltozott a vendégkör szerkezete, a külföldiek aránya csökkent a hazaiaké nőtt. Igazi turizmusról akkor beszélhetünk, ha a belföldi vendégek száma a meghatározó, a szakma szerint:

Minden esetben a vásárló igényeihez kell tudni alkalmazkodni, a mai vendégek elvárják a minőségi kiszolgálást, és szóvá teszik, ha valami nem tetszik nekik. Mára megnőttek az igények a diétás ételek fogyasztására. Egyre több ételallergiával-, intoleranciával küzdő ember van, ezért szükséges, olyan szakácsokat képezni és alkalmazni, akik megfelelő szakmai tudással tudják elkészíteni a különösen nagy figyelmet igénylő ételeket.

Ezek mellett a trendeket is követni „kell”, a hamburger és a hekk hozzá tartoznak a Balatonhoz, de kezdenek kicsit háttérbe szorulni. A fogyasztói szokások megváltozásával előtérbe kerültek a mediterrán jellegű ételek, könnyű ebéd: saláták, könnyű húsok, a hangsúly pedig a vacsorára tevődik. Ezekre kell tehát felkészülni, nyersanyagban, technikában és ezekre kell felkészíteni a munkaerőt is.

Szép szakma, jövedelmező szakma, becsületesen meg lehet élni belőle, de elmúlt - és én ennek örülök - az az illúzió, hogy itt egy nyáron át dolgozom és gazdag leszek

- szögezte le a HelloVidéknek az elnök.

A vendéglátás több tízezer embernek ad munkát a Balaton északi partján, így ez egy igen meghatározó ágazata a gazdaságnak. Számtalan családi vállalkozás található meg a nagyobb cégek mellett, amik ugyanúgy felveszik a versenyt nagyobb társaikkal. Turisztikailag a legfrekventáltabb részei az északi partnak Balatonfüred, Tihany és a badacsonyi régió, de egyre inkább kezdik felfedezni a parttól kicsit távolabb eső részeket is, ilyen például a Káli-medence és Tapolca környéke. Ezek mellet a megye többi része is folyamatosan fejlődik, a víztől 10-20 km-re természeti csodák, nagyon jó vendéglátóhelyek és kedves ember is vannak.

Az északi part tele van kulturális eseményekkel, ennek is köszönhetően nyerte el Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címet, melyet egy régiós összefogásban valósítanak meg. A vállalkozók már most készülnek a megnövekedő létszámú turistákra, várhatóan több tízezer emberrel több érkezik majd a Veszprém2023 ideje alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

kisosz

veszprém megyei kereskedelmi és iparkamara

kereskedők és vállalkozók veszprém megyei képviselete

szezon

vágó péter

magyar tenger

veszprém megye

vendéglátás

turizmus

munkaerőhiány

veszprém2023