Kirándulók rémálma: életveszélyes lehet, ha eltévedünk az erdőben

HelloVidék   
  Megosztom
Kirándulók rémálma: életveszélyes lehet, ha eltévedünk az erdőben

A jó idő beköszöntével sokan indulnak el nagyobb sétákra, túrákra a természetbe. Badacsonyi László, a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület vezetője pontosan ezért azt tanácsolja, mindenki legyen körültekintő olyan terepen, amit nem ismer – írja a teol.hu.

A szakértő szerint bárkivel előfordulhat, hogy az új útvonalon felbukkan egy akna vagy kút, amibe könnyen beleeshet a tájékozatlan túrázó. Ennek megelőzése érdekében érdemes tájékozódni arról, kinek ajánlott a kiszemelt vonalon sétálni, futni, túrázni. Kiemelte azt is, hogy fontos odafigyelnünk a megfelelő öltözködésre is, amely képes megvédeni az időjárás viszontagságaitól és a sérülésektől is.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha bárki bárhova elmegy, akár túrázni, akár kirándulni, sétálni, futni, sportolni, vagy épp csak kutyát sétáltatni, akkor arról legalább egyvalaki. Én például, amikor biciklizni megyek, a feleségemnek elmondom az útvonalat, és hogy körülbelül mikor érkezem haza. Ha a megadott időn belül nem vagyok ott, akkor hívnak, és ha nem érnek el, akkor értesítik a hatóságot és a csapatunkat. A túrázások, a kirándulások során arra kell nagyon figyelni, hogy ismeretlen helyen ne bóklásszon össze-vissza az ember, és ne térjen le az útról. Ha ugyanis eltéved, akkor lehet, hogy egy egész éjszakát a szabadban kell tölteni, és az éjszakák mostanában még hidegek

– mondta Badacsonyi László. A portál arról is kérdezte az egyesület vezetőjét, hogy mire kell odafigyelni a családtagoknak, ha eltűnik a szerettük, valamint hogyan lehet minél hatékonyabban segítséget kérni, és segíteni azok munkáját, akik részt vesznek a mentésben. A szakember kifejtette, hogy a legfontosabb az, hogy mindenki megőrizze a higgadtság, semmiképp sem szabad pánikba esni, ész nélkül cselekedni. Ha már egyértelmű az, hogy eltűnt és veszélyben lehet a közeli hozzátartozónk, legelső lépésként értesíteni kell a rendőrséget. Ezután érdemes körbekérdezni a barátok, ismerősök között, ebből is ki lehet deríteni ki és hol láthatta a keresett személyt utoljára. Ezt követően ajánlott értesíteni a legközelebbi mentő egyesületet, akik kiképzett kutyákkal és speciális mentőfelszereléssel kezdenek kutatni az eltűnt személy után.

Az egyesület tagjai a hatóságok munkáját segítik, együtt dolgoznak velük. Munkájukhoz hozzátartozik, hogy az eltűnt személy vagy személyek hozzátartozóit kikérdezik az eltűnés pontos időpontjáról, arról, hogy milyen jellegű lehet az eltűnés, az eltűnt szenved-e bármilyen betegségben, volt-e valaha is öngyilkossági szándéka. Az is fontos információ, hogy ki beszélt az eltűnttel utoljára, valamint, hogy mikor és hol tűnhetett el. Vannak-e olyan helyek, ahol szívesen tartózkodik vagy tartózkodott, esetleg valamilyen módon kötődik hozzá?

- emelte ki Badacsonyi László. Hozzátéve azt is, hogy előfordulhat, hogy telefonon keresik fel az érintetteket, majd ezután történik meg a személyes találkozás. Az eltűnt személy keresését mindig a hatóságokkal egyeztetve kezdik meg, amilyen gyorsan csak lehet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

túra

túrázás

mentés

keresés

kutató

mentő

egyesület

szekszárd

segítség