Jó hírt kaptak a magyar autósok: nem emelkednek a kötelező díjak

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hírt kaptak a magyar autósok: nem emelkednek a kötelező díjak

A Netrisk.hu adatai szerint 2019 első negyedévében 49 900 forint volt a személyautókra megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja. Az autósok így átlagosan csupán 1,6 százalékkal fizettek többet a kötelezőért, mint tavaly ilyenkor, amikor az akkor még létező baleseti adóval együtt átlagosan 49 100 forintos éves díjon szerződtek.

A biztosításközvetítő cég értékesítési csatornáinak (offline partneri, online és call centeres értékesítések) összegző adatai szerint az idei évközi szezon eddigi nyertesei a K&H, az Union és az Allianz voltak: e három biztosító együttesen az új szerződések 59 százalékát szerezte meg.

Jó hír az autósoknak, hogy az évek óta tartó dinamikus díjnövekedés gyakorlatilag megállt: az alig több mint másfél százalékos drágulás bőven alatta marad az inflációnak. Noha a kárköltségek összege továbbra is emelkedő trendet mutat, többek között a díjösszehasonlítást lehetővé tevő alkuszi szolgáltatások is megfelelő biztosítói versenyt teremtenek ahhoz, hogy a díjak emelkedése erősen korlátozott maradjon

– mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Kampányon kívül is egyre tudatosabbak az ügyfelek

Az évközi időszakban az ügyfelek alapvetően két okból kötnek kgfb-szerződést: vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán, (ezt nevezik évfordulós kötésnek). Az első negyedévben kezdeményezett összes kgfb-szerződésnek 40 százaléka évfordulós váltás volt. Ez az évről évre emelkedő arány is azt mutatja, hogy – bár még bőven van tér a további fejlődésre, - egyre több olyan autós van, aki a kampányidőszakon kívül is tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait.

Az évfordulós kötések átlagos díja az első negyedévben 38 100 forint volt, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi 38 ezer forintos értékkel. Az azonnali kötések átlagosn 57 700 forinton születtek, ebben a körben 2,5 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbi 56 300 forinthoz képest. A másfélszeres eltérést elsősorban a kétféle autóállomány eltérő összetétele és bónuszbesorolása okozza.

Egyre többen rendezik egy összegben az éves díjat

Az év végi kampányhoz hasonlóan évközben is számos díjkedvezményt kínálnak a biztosítók, melyek összességében akár harmadával is csökkenthetik az adott autóra vonatkozó fizetendő díjat. Ilyen kedvezmény jár például a bankszámláról történő díjfizetésre vagy az egyösszegű befizetésre is. Ez utóbbinak köszönhetően folyamatosan nő az éves díjat egy összegben rendezők aránya: a tavalyi 60-ról 63 százalékra emelkedett a részesedésük. A negyedéves gyakorisággal fizetők aránya 33-ról 31 százalékra csökkent – a fennmaradó 6 százaléknyi autós két részletben rendezi kötelező biztosításának számláját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

autó

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

biztosítás

díj

stagnálás