Megújulhat a magyar autóállomány: durván csökkenhetnek a kocsivásárlás adói

hvg.hu   
  Megosztom
Megújulhat a magyar autóállomány: durván csökkenhetnek a kocsivásárlás adói

A kormány az autóvásárláshoz és -behozatalhoz, valamint a cégautókhoz fűződő közterhek radikális átalakítására készül: jelentősen csökkentenék a fizetnivalókat annak érdekében, hogy könnyebb és olcsóbb legyen kocsit cserélni, így megújuljon az elavult magyar járműállomány – írja a hvg.hu, a birtokába került előterjesztés alapján – írja a hvg.

Örülhetnének a Pénzügyminisztérium által kidolgozott, még titkos javaslatnak a kocsivásárlást tervezők: kevesebb lenne az intéznivaló, valamint többféle illeték és az eredetvizsgálat díja is megszűnne. Ha a kormány rábólint a reformra, a regisztrációs adó is változna, így fékeznék a kevésbé korszerű autók behozatalát.

  • A kormány célul tűzte ki, hogy kevesebb illeték és más kötelező fizetnivaló terhelje az autóvásárlást vagy -behozatalt, így több pénz maradjon a családoknál.
  • Emiatt a Pénzügyminisztérium készített egy javaslatcsomagot, ami kivezet többféle illetéket és az eredetvizsgálat díját, így nemcsak olcsóbb, de egyszerűbb lesz kocsit venni, örökölni vagy importálni.
  • Ezzel az elavult, és csak nagyon lassan javuló magyar autóállomány gyorsabb lecserélését is ösztönöznék.
  • Mesterségesen fékeznék az öregebb, leginkább környezetkárosító autók behozatalát, ezért jelentősen átalakítanák a regisztrációs adót, bevezetésre kerülne az EURO6-os kategória.
  • Csökkenne a gépjárműadó, a cégautóadó viszont bizonyos kategóriáknál emelkedne.
  • A környezetkímélő – elektromos és tölthető hibrid – járművek kedvezményei megmaradnának.
  • Az előterjesztést még el kell fogadnia a kormánynak, ha ez megtörténik, a szükséges jogszabály-módosításokat akár még a parlament tavaszi ülésszaka alatt bevezetnék.

Az előterjesztés láthatóan az utolsó részletig kidolgozott, de már minden fontos állami szervnél megköröztették, és ezek – így a Központi Statisztikai Hivatal vagy a Közbeszerzési Hatóság – egyetértettek vele, valamint minden érintett minisztérium és maga a Miniszterelnökség is támogatja. A tárca részéről a miniszter mellett két államtitkár kezén is átment már a friss, május közepén készült tervezet.

A reform kiindulópontja az, hogy a jelenlegi szabályok alapján egy autó megszerzésekor, illetve forgalomba helyezésekor rendkívül sokféle igazgatási szolgáltatási díj, eljárási illeték, illetve egyéb közteher fizetendő, ezen akar radikálisan változtatni a javaslat, ugyanis ez nemcsak nehezen áttekinthetővé teszi a fizetnivalók rendszerét, de nehezen is indokolható, hogy egy igazgatási folyamat minden állomásán külön-külön kelljen megfizetni a vonatkozó díjakat. Nemcsak azért nyúlnának hozzá a jelenlegi rendszerhez, hogy a fizetési kötelezettség mértékét csökkentsék, hanem azért, mert ezzel az is megoldódna, hogy ne legyen párhuzamosan ennyi fizetnivaló.

A javaslat készítői úgy fogalmaznak, hogy a feladatuk elsősorban az volt, hogy csökkenjenek a háztartások személygépjárművekkel kapcsolatos (köz)terhei. A változások célja az is, hogy ösztönözni szeretnék a magyar gépjárműállomány megújulását, ami köztudottan elavultnak számít mind műszaki, mind környezetvédelmi szempontból. Mivel a helyzet rendkívül lassú ütemben javul, a szabályozás módosításával szeretnék mesterségesen felgyorsítani ezt a folyamatot: ha kevesebb fizetnivalóval jár a tulajdonosváltás, az majd segíti a modernebb gépjárműre való cserét, vélik a javaslat készítői.

A tervek szerint a regisztrációs adó is megváltozna valamelyest, mert így várhatóan már rövid távon mérséklődne a régebbi, dízel és alacsony környezetvédelmi osztályú gépkocsik beáramlási üteme Magyarországra. A javaslatban kimondják: „környezetvédelmi és társadalmi szempontból is fontos az elavultabb technológiát alkalmazó dízel gépkocsik várható beáramlásának megakadályozása, fékezése”.

A környezetkímélő – elektromos és tölthető hibrid – autókat továbbra sem terhelné regisztrációs adó, cégautóadó, gépjárműadó és a vagyonszerzési illeték sem. A fizetnivalók átalakítása után a jelenlegihez képest olcsóbb, így elérhetőbb lesz autót venni, de az előterjesztés szerint az elektromos autó költségelőnye nem veszne el, főleg a kisebb üzemeltetési költségeiknek köszönhetően.

Amennyiben rábólintanak a javaslatban található, kidolgozott kormányhatározatra, akkor a magánszemélyeknek egy autó megszerzésekor, legyen az vásárlás, öröklés vagy ajándékozás, a jelenlegi rendszerhez képest nem kellene fizetni:

  • a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékét;
  • az eredetvizsgálat díját;
  • a külföldről származó gépkocsi esetén a származás-ellenőrzés díját
  • és a rendszámtábla, illetve a regisztrációs matrica díját sem

abban az esetben, ha a gépjármű megszerzése esetén vagyonszerzési illetéket kell fizetni.

Ha ezeket mind elfogadják, akkor tulajdonosváltozás esetén kizárólag vagyonszerzési illetéket kellene fizetni, egy külföldről behozott személygépjármű esetén pedig kizárólag regisztrációs adót.

A javaslatcsomag egyetlen már magyarországi forgalomban lévő személygépkocsi esetében sem emeli a közterheket, vagyis a gépjárműadó nem emelkedik senkinek.

– teszik hozzá.

A változtatásokkal az autóhoz jutás költsége mintegy 30 000 forinttal, külföldről behozott gépjármű esetén pedig mintegy 51 000 forinttal lenne kevesebb. Ezzel az átlagos autók esetében a közvetlen közterhek 40 százalékkal, első forgalomba helyezés esetén pedig összesen közel 28 százalékkal mérséklődnének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

vásárlás

kocsivásárlás

öröklés

járműállomány

környezettudatosság