Elkészült a népszerű magyar fürdőhely: szebb, mint valaha! + képek

HelloVidék   
  Megosztom
Elkészült a népszerű magyar fürdőhely: szebb, mint valaha! + képek

Elkezdődött kedden a Vadása-tó műszaki átadása, még egy kis építés, aztán szépítés van hátra. A nyáron már a strandolóké, meg persze részben a horgászoké lesz a tó, és lehet, hogy hamarosan tanösvényen mutatják be a körülötte lévő rendkívüli növényvilágot - írja a vaol.hu.

Kránicz Ferenc, Hegyhátszentjakab polgármestere elárulta a portálnak, hogy közel egy éves munka zárult le a műszaki átadás megkezdődésével. 2018 júniusában nagy mennyiségű eső zúdult le az Őrségre, melynek a Vadása-tó gátja is áldozatul esett. A tavat le kellett ereszteni, majd a mederkotrás után szépen lassan megtelik a tó. Kedden a műszaki ellenőr azt közölte, hogy 24 óra alatt 8 centimétert emelkedett a vízszint.

Kovács Imre műszaki ellenőr hozzáfűzte, hogy már csak területrendezés és utómunkálat van hátra. Elmondta: megoldást kellett arra az esetre találni, hogyha ugyanilyen szélsőséges árhullám érkezik, akkor ne ismétlődjön meg a tavalyi eset, ezért vészárapasztót alakítottak ki. Ezt a rendszert a száz évenként előforduló legnagyobb vízhozamra tervezték, ami jelen esetben a tavalyi rendkívüli árhullám.

A polgármester elmondta, hogy a strandolók már idén nyáron igénybe vehetik a Vadása-tavat, a meder szélén megmaradt növényzet csillapítja majd a hullámzást. Azt is elárulta, hogy most kapták meg a Nébih vízminőség-ellenőrzésének eredményét, miszerint a strand kiváló minőségű lesz. A következő lépés a fürdőhely-kijelölés, az üzemeltetési engedély megszerzése lesz, valamint a horgászok is várják a helyreállítás készre jelentését.

A közeljövőben a fürdőzési és a horgászati lehetőség mellett a harmadik vonzerő lesz, lehet a természeti kincsek bemutatása a Vadása körül, ahol az égeres lápterületen több mint ezer négyzetméteres állománya van a tőzegpáfránynak és az osztrák zergevirágnak. Tanösvény kialakítása a terv

– mondta dr. Tóth Jenő jegyző.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság partner lesz abban, hogy ezt mutassuk meg az embereknek; legalább egy bemutatótábla kikerüljön, hátha még több turistát vonz a terület

– fűzte hozzá a nemzeti park természetmegőrzési osztálya botanikai szakfelügyelője, Szépligeti Mátyás. Hozzátette: elégedett a tóhelyreállítással az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, példás volt az összefogás a munkálatok idején, egyeztették érdekeiket a természetvédelemmel az érintettek.

Fotó: Facebook/Vadása.hu

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

strand

horgászat

vadása tó

turizmus

fürdőhely