Versenyt csinálnak a környezetvédelemből: idén is lesz PET kupa

hvg.hu   
  Megosztom
Versenyt csinálnak a környezetvédelemből: idén is lesz PET kupa

A hulladék főként Kárpátaljáról érkezik a Tiszán keresztül a tóba. A vízlépcső egyik fontos funkciója éppen az, hogy ezt megfogja és a KÖTIVIZIG szakemberei munkagépekkel kiszedhessék a vízből, hogy aztán ne vigye tovább a sodrás a Tisza további szakaszaira. A hivatásos szakemberek azonban péntektől civil segítséget kapnak ehhez az embertelen munkához - írja a hvg.hu.

A portál szerint az évek óta a Felső-Tiszán megrendezett PET Kupa mellett idén újabb fontos kezdeményezés indul. A Természetfilm.hu Egyesület megrendezi a Tisza-tavi hulladékszedést is, amely során péntektől jövő keddig Tiszafüredtől Tiszaszőlősön, Tiszanána-Dinnyésháton keresztül Kisköréig gyűjtik majd ki a civilek a szemetet a vízből, természetesen gumikesztyűvel.

A hagyományokhoz híven a PET Kupákon mindig saját készítéstű hajókon indulnak el a résztvevők, amelyhez a Tiszából korábban kihalászott PET palackok adják az alapot. Most a hajóépítés pénteken és szombaton lesz.

A szervezők már felmérték a terepet és 12 nagyon súlyosan szennyezett gócpontot találtak a Tisza-tó környékén, amely ráadásul a Hortobágyi Nemzeti Park bemutató területeként az UNESCO világörökség része és madárrezervátum is működik rajta. Ezen a vonalon a legérintettebb helyszíneket fogják végiglátogatni a civilek vasárnaptól keddig. Ahogy már megszokottá vált, a hajókat kenusok kísérik majd, ugyanis a vízpart közelében felgyülemlett hulladékot így lehet a legjobban megközelíteni. A csapattal tart majd egy bringás különítmény is - ők majd a parton szedik majd a szemetet.

Idén is közösségi adományból készült el a PETényi anyahajó, amely szintén az önkéntesekkel tart majd. Fontos szerepet játszik majd a gyűjtés során, minvel "fedélzetére" kerülnek majd a megtelt zsákok. Amellett, hogy a szemétgyűjtés egy nagszerű környezetvédelmi akció, egy kiváló verseny is, mivel az a csapat nyer majd, aki a legtöbb szemetet gyűjti össze az esemény során.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hulladék

kisköre

vízlépcső

hulladék

szemét

tisza