Új kerékpárrendszer Pécsett: pattanj biciklire a parkolóban!

MTI   
  Megosztom
Új kerékpárrendszer Pécsett: pattanj biciklire a parkolóban!

Hetven, villanymotoros rásegítéssel működő kerékpárral, valamint a pécsi belváros hét pontján elhelyezett töltő-dokkoló állomással közösségi kerékpáros közlekedési rendszer kezdte meg működését a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

Az elektromos közösségi kerékpárok kölcsönzését a belváros nyugati és keleti vége közötti 3,2 kilométer hosszú kerékpáros-útvonal mentén tették lehetővé. Ezzel együtt a kerékpárokat bárhol a városban vagy annak környékén használni lehet majd, mondta el Páva Zsolt polgármester a járműveket és a rendszert bemutató sajtótájékoztatón.

A több mint 150 millió forint fejlesztési forrásból megvalósuló projektet a polgármester történelminek nevezte, mondván, korábban nem volt példa ilyen közösségi közlekedési rendszerre Pécsett. Szeretnék azt is elérni, hogy a pécsi belvárosba kevesebben hajtsanak be autóval. A dokkoló állomások nagyobb részét éppen ezért parkolóhelyek közvetlen közelében építették meg.

Elkötelezett az önkormányzat a kerékpárral közlekedők támogatása mellett, ezért városszerte alakítottak ki vagy újítottak fel, bővítettek kerékpárutakat az utóbbi években, mondta el Páva Zsolt, hozzátéve, hogy jelenleg a Pécs közigazgatási határain belüli kerékpárutak hossza mintegy harminc kilométer, s ezt a számot harmadával növelni szeretné az önkormányzat néhány éven belül.

A bicikliket regisztrációt követően lehet használati díj fejében felvenni a dokkolókból, és a város bármely gyűjtőállomásán visszaadhatók. A rendszer automatikus működtetésű, azaz nem igényel a helyszíneken személyzetet, közölte Kiss Bálint, a rendszert kiépítő Cycleme Bérkerékpár Rendszerek Kft. projektvezetője.

A biciklik kifejezetten alkalmasak a pécsi terepviszonyokra. Az elektromos rásegítés akár 10-20 kilométeres hegymenet könnyed leküzdését is lehetővé teszi, tudatta Neuzer András, a gyártást végző hazai tulajdonú Neuzer Kerékpár Kft. ügyvezetője.

A használati díj alkalmi felhasználók számára 350 forint, ami félórás tekerést tesz lehetővé, ezt követően óránként 250-400 forintot kell fizetniük az időtartamtól függően. A rendszeres felhasználók és a Tüke kártya, azaz a pécsi városkártya tulajdonosai, valamint a pécsi oktatási intézményhez tartozó diákigazolványokkal és Irány Pécs! turisztikai kedvezménykártyával rendelkezők jogosultak kedvezményes bérlet váltására is.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécs

bicikli

kölcsönzés

kerékpár