Megnyitott a szoláris falu: bárki betérhet, aki Szentendrén jár

HelloVidék   
  Megosztom
Megnyitott a szoláris falu: bárki betérhet, aki Szentendrén jár

A Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs házépítő versenyen résztvevő egyetemi csapatok a 10 órai szalagátvágást követően a több száz egyetemista az építkezést is elkezdte. 14 napjuk van arra, hogy a már elérhető megújuló technológiák és rendszerek ötvözésével egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek. A jövő építészeti megoldásait szemléltető „szoláris falu” július 13-tól várja a látogatókat Szentendrén. A felépülő 10 mintaházat kívülről-belülről, bárki díjmentesen megtekintheti.

A Solar Decathlon egyetemistáknak szóló építészeti verseny, amely 2002-ben indult az USA-ból és mára világhírűvé vált. A nemzetközi program missziója az, hogy a felépített mintaházakon keresztül mutassa be és népszerűsítse a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldásokat, növelje a zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságát, és szélesebb körben is felhívja a figyelmet a megújuló energiák és az energiahatékony szerkezetek fontosságára, lakossági hasznára.

A Solar Decathlon Europe 2019 rendezési jogát az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. nyerte el Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben. A rangos rendezvény először látogat a közép-kelet-európai régióba.

A csapatokat június 26-án fogadták a szervezők. Az ünnepélyes eseményen Dr. Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára is köszöntötte a versenyzőket, sok sikert kívánva az előttük álló időszakhoz. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy sok olyan megoldás születik majd, ami leképezhető a magyar épületállományra is.

A hosszan tartó, alapos előkészületek után szervezőként nagy örömünkre szolgált, hogy már itt a helyszínen köszönthettük a diákcsoportokat. A szentendrei Skanzenben június 26-án tartott rendezvényünk elsődleges célja a csapatok üdvözlése, az ÉMI projektcsapatának személyes bemutatkozása és az ismerkedés volt, másrészt pedig a munkavédelmi ismeretek átadása, az egyetemisták gondos felkészítése az előttük álló napok kihívásaira. Hiszen ők az elkövetkező két hét során összesen 10 lakóépület prototípusát fogják felépíteni az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában.

- mondta Jenei Dávid, a Solar Decathlon Europe 2019 projektvezetője.

Magyarországot önálló csapatként a BME koeb elnevezésű csapata, konzorciumban pedig a Miskolci és a Pécsi Egyetem képviseli. Rajtuk kívül, önálló csapatként vagy egyetemi konzorciumi összefogásban francia, belga, thaiföldi, román, holland, algériai és spanyol egyetemek képviselői mérettetnek meg a verseny 10 kategóriájában. A Solar Decathlon Europe 2019 fő témája, ami idén a meglévő épületállomány felújítását helyezi fókuszba, számos kihívást tartogat a résztvevőknek.

Kíváncsian várjuk, hogy az egyetemisták milyen innovatív megoldásokkal állnak elő az épített környezet kihívásait tekintve. Bízom benne, hogy prototípus házaik nemcsak a szakmabelieket és a fiatal tehetségeket, de a nagyközönséget, a látogatókat is elgondolkodtatják az elérhető, könnyen alkalmazható és energiahatékony építészeti megoldásokkal kapcsolatban

– fogalmazott Buday-Malik Adrienn, az ÉMI fejlesztési igazgatója.

A Solar Decathlon Europe 2019 mintaházait bemutató „szoláris falu” július 13. és 28. között várja a látogatókat, ugyanakkor a verseny által létrejött Látogatóközpont modern skanzenként szeptember 29-ig nyitva áll a látogatók, érdeklődők részére Szentendrén, az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában. A belépés ingyenes, és csak egy gyors elő- vagy helyszíni regisztrációhoz kötött a nyitvatartási időben. Bővebb információ a Solar Decathlon Europe 2019 hivatalos honlapján.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

házépítés

építés

szentendre

skanzen