Kezdődik a nyári egyetem: 50 országból jelentkeztek hallgatók

MTI   
  Megosztom
Kezdődik a nyári egyetem: 50 országból jelentkeztek hallgatók

A PTE közleménye szerint az intézmény nemzetköziesítését szolgáló hagyományos programok során idén már hét nyári egyetem indul a Dél-Dunántúli Régió legnagyobb egyetemén; ezeken harminc országból kétszáz hallgató vesz részt. A külföldi diákok egyebek mellett a "Magyar Nyelv és Kultúra" és a "Magyarország kulturális öröksége" című nyári egyetemet is választhatták.

A PTE fő célja a lehetőségek megteremtésével, hogy "nyári trimeszter" jöjjön létre. Ennek hozadéka, szól a közlemény, hogy segítségével bővül az egyetem nemzetközi képzési portfóliója, nő a külföldi hallgatószám, erősödik a PTE nemzetközi jelenléte, javul az egyetem nemzetközi megítélése, s kihasználhatják a nyáron üresen álló egyetemi épületeket, a város a nyári szünet alatt sem marad hallgatók nélkül.

A nyári egyetemek sorát egy amerikai csoport számára megrendezésre kerülő programmal kezdték. Június közepén az arizonai Tucsonból érkezett, hallgatókból és oktatókból álló csoport számára szerveztek szociális munka tématerületen továbbképzést. Ezt követően a PTE hallgatói számára rendezték meg a Personal Development tréninget, külföldi tréner bevonásával.

Június végén kezdődik az Európai Unió témájú nyári egyetem, amelyen lengyel, cseh, szlovén, horvát és szerb partnerintézményekből érkeznek hallgatók a nyári egyetemre. A "Magyarország kulturális öröksége" című nyári kurzus résztvevői többek között amerikai, indiai, tajvani, brit, dél-koreai, török hallgatók lesznek, akik összesen a világ 50 országából pályázhattak a részvételre.

A nyári egyetemek sorát júliusban két kínai partneregyetem számára megrendezendő program követi. Immár második alkalommal érkezik a PTE-re a chengdui University of Electronic Science and Technology of China 35 fős hallgatócsoportja, akik az európai és a magyar kulturális örökséggel ismerkednek meg a Pécsi egyetemen. A Hangzhou Normal University 60 hallgatója harmadik alkalommal vesz részt a négyhetes neveléstudomány és kultúra témájú programon.

Ezt követően a japán Josai International University hallgatói számára tartanak magyar néptánc és népzene képzést, szintén harmadik alkalommal. A PTE nyári egyetemek sorában idén ezen felül ismét megrendezik a Közgazdaságtudományi Karon a Simonyi Summer Social Entrepreneurship Programot, valamint a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemet az orvoskar szervezésében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pte

pécsi tudományegyetem

nyári egyetem

hallgató

külföldi