Új lakó a Szegedi Vadasparkban: fehérarcú sátánmajom bébi született

MTI   
  Megosztom
Új lakó a Szegedi Vadasparkban: fehérarcú sátánmajom bébi született

Fehérarcú sátánmajom (Pithecia pithecia) született a Szegedi Vadasparkban, a néhány hetes apróságot már a szerencsésebb látogatók is megfigyelhetik - közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A skót állatkertből származó anya és az Angliából érkezett apa féltő gondoskodással nevelik júniusban világra jött kicsinyüket. A kölyök ideje nagy részét anyjával tölti, más majomfajoktól eltérően azonban nem a nőstény hátán, hanem inkább a hasán vagy combjának belső oldalán kapaszkodik, az élesebb szemű látogatók meg is leshetik.

A sátánmajmok egyik jellegzetessége, hogy a kifejlett hímek és nőstények annyira különböznek, mintha nem is egy faj lennének. A hímek nemcsak nagyobbak, hanem a fekete alapszínükhöz feltűnő fehér-vörös álarc tartozik, míg a nőstények szürkésbarnás színűek. A még nem ivarérett hímek is a nőstényekre hasonlítanak. A hímek és nőstények tartós monogám párkapcsolatban, az utódaikkal alkotott családokban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. A hím és a nőstény "duettet énekel", ami a közöttük lévő kapcsolat és a területhatárok fenntartására szolgál.

A fehérarcú sátánmajmok Dél-Amerika északkeleti részén, trópusi esőerdőkben élnek. Főleg a lombkoronaszinten mozognak, de időnként a talajon is keresnek élelmet. Elsősorban gyümölcsökkel, diókkal és magokkal, kisebb részben rovarokkal táplálkoznak.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint létszámuk - az esőerdők irtása és a vadászatuk miatt - folyamatosan csökken. Az angol elnevezése alapján fehérarcú sakiként is emlegetett főemlőst az európai állatkertek fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartják és szaporítják eredményesen Szegeden. A felnőtté váló kölyök további sorsáról, arról, melyik állatkertbe kerül, kivel áll párba, a program vezetője dönt, többek között genetikai szempontok figyelembe vételével.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szeged

vadaspark

szegedi vadaspark

majom

fehérarcú sátánmajom