Fájhat a fejük az autósoknak: rakétaként lőtt ki a kötelező biztosítás ára

MTI   
  Megosztom
Fájhat a fejük az autósoknak: rakétaként lőtt ki a kötelező biztosítás ára

Öt év alatt átlagosan csaknem 70 százalékkal emelkedtek a gépjármű kötelező felelősség biztosítás (kgfb) díjai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, amelyeket a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs igazgatója kommentált az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió reggeli közös műsorában.

Lambert Gábor emlékeztetett: 5 évvel ezelőtt az Európai Unióban a második legalacsonyabb volt a magyarországi kgfb-díj, átlagosan mintegy 1700 forintba került a kötelező biztosítás, ami mára 2600 forintra nőtt. Az üzletág veszteséget termelt a biztosítóknál, amelyet a szűk esztendőkben más területek nyereségéből pótoltak. Kiélezett verseny alakult ki, megjelent a piacon a versenytársaknál alacsonyabb díjjal több biztosító is, ám 2-3 év után csődöt jelentettek.

2003 óta 6 évben volt csak nyereséges az üzletág, a gazdasági növekedéssel párhuzamosan ugyanakkor elindult a normalizálódási folyamat a piacon, ennek köszönhetően most már a társaságok a díjbevételből nem csak fedezni tudják a költségeket és a károkat, de szolid nyereséget is elérnek. Egyre több gépkocsi jár az utakon - 5,3 milliót meghaladó gépjárműből 3,6 millió személygépkocsi -, ami növeli a díjbevételeket, a kgfb-vel fedezett évenkénti balesetek száma pedig mérséklődött. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor az egy balesetre jutó kárkifizetés folyamatosan emelkedik, hiszen nőnek a szervizdíjak - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

biztosítás

díj

ár

emelkedés

kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

kgfb

autó

közlekedés

utazás