Csodálatos panoráma: ilyen lett Tata új kilátója

MTI   
  Megosztom
Csodálatos panoráma: ilyen lett Tata új kilátója

A felújítás követően újra látogatható Tatán az 1939-ben épült, ólomsörét előállítására épült torony, melyet ma kilátóként hasznosítanak - közölte a városháza.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Kálvária dombon álló épület mellett játszó- és pihenő helyet alakítottak ki mászófallal, pétanque- és tekepályával, valamint díszkivilágítást kapott a környék. A kilátó Tata neves építésze, Fellner Jakab nevét viseli. A létesítményben a Kuny Domokos Múzeum októberben állandó kiállításon mutatja majd be azokat az építészeket, akik az Öreg tó partján fekvő város arculatának kialakításában részt vettek.

A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

A Fellner Jakab kilátóban 1939-től működött Stieber Antal Turul sörétöntödéje. A két világháború között nagy igény volt az apró lövedékre, amit korábban csak külföldről lehetett beszerezni. A torony tetejéből olvadt ólmot csepegtettek a földszinten található, vízzel teli edénybe.

Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, majd megszilárdultak. A hatvanas évek óta a gyártás már más módszerrel folyik ezért nem építettek ilyen tornyokat, Magyarországon csak egy hasonló építmény van Tolna megyében, Borjád településen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kilátó

tata

panoráma

utazás

torony

turizmus