Megújul Nyíregyháza egyik ikonikus épülete: ilyen lesz

MTI   
  Megosztom
Megújul Nyíregyháza egyik ikonikus épülete: ilyen lesz

Megkezdődött a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme, a 400 millió forint értékű beruházás során a Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épületet újítják fel.

A rekonstrukciós munkák során a korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület egy részét - az ingatlanon található más melléképületekkel együtt - elbontják, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos épületrészt - közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság.

Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres kúriában lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át az ingatlant a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett ott, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A Bessenyei téren lévő kúria fejlesztésének első üteméről, a főépület felújításáról 2015 júliusában döntött a kormány, a Modern Városok Program (MVP) keretében 964 millió forintból végezték el az akkora erősen leromlott állagú épület teljes rekonstrukcióját. A második, most kezdődött felújítási szakaszban - szintén az MVP támogatásával - további 400 millió forintot fordítanak a kúriára, a munkálatok várhatóan 2020 első negyedévében fejeződnek be az ingatlanon.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak "ősi fészke" Nyíregyháza szomszédságában, Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári és királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyíregyháza

kúria

fejlesztés

beruházás

rezidencia

épület

ingatlan