Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Somogy megyében

MTI   
  Megosztom
Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Somogy megyében

Hazánk rendkívül gazdag természeti értékekben és épített örökségekben, és sokan nem is tudják, hogy a híres nevezetességek mellett milyen titkos, de remek helyek vannak az országban. Ha izgalmas tájakat, szuper kirándulási lehetőségeket és rejtett természeti kincseket keresel, akkor Somogy megye bebarangolása minden igényedet kielégíti. A HelloVidék összegyűjtött 10 kihagyhatatlan helyet, amit mindenképp látnod kell, ha ide utazol!

Balaton-part

Mi mással kezdhetnénk a listánkat, ha nem a magyar tengerrel! Somogy megyéhez tartozik a Balaton déli partjának egésze, ami kellemes, lassan mélyülő, családbarát, homokos és szebbnél-szebb strandokkal, finom ételekkel és szuper programokkal hívogat. Ha a Balaton déli partján jársz, mindenképp próbáld ki a legtisztább, díjnyertes strandokat, a HelloVidék által összegyűjtött legjobb éttermeket, strandbüféket, borászatokat, cukrászdákat és fagyizókat!

Fonyódról csodálatos kilátás nyílik a Badacsonyra
Fonyódról csodálatos kilátás nyílik a Badacsonyra

Babócsai Basa-kert

Tudtad, hogy a babócsai Basa-kertben található Európa legnagyobb nárciszmezeje? A Basa-kert onnan kapta a nevét, hogy a história szerint a török hódoltság idején területét a helyi basa ültette be nárcisszal háremhölgyei gyönyörködtetésére. Azóta évszázadokon át minden tavasszal csillagos nárciszok sokasága nyílik, néhány napra beborítva, illatfelhőbe burkolva a község határában található, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által védetté nyilvánított mezőt.

Balatonfenyves kisvasút

Ha Somogy megyében jársz, vétek lenne kihagynod a balatonfenyvesi kisvasutat. Az 1950-től eredetileg gazdasági vasútnak épült vonalon mára a személyszállítás vált általánossá: nyáron jelentős a balatoni turistaforgalom, a somogyszentpáliak és imremajoriak számára a közösségi közlekedést is ezek a kisvonatok jelentik. A kirándulók az oda-vissza közel másfél órás vonatozás során betekinthetnek a Nagyberek állat- és növényvilágába, kedvelt úti cél a heti kétszeri imremajori kézműves piac is. A kisvasút a dél-balatoni vasútvonal Balatonfenyves állomásától indul. A kisvonatokon regionális tarifa van érvényben, ezért az országos árakhoz képest 25 százalékkal olcsóbban lehet utazni. 2019 júliusában 24 ezren utaztak a fenyvesi kisvasúton, ami rekordnak számít, és 12 százalékos emelkedést jelent a tavalyi forgalomhoz képest.

A magyar-horvát határon elterülő Gyékényes legszebb nevezetességét a kavicsbányatavak jelentik, köztük is a Kotró a leghíresebb, ami 2011-ben megkapta az Örökségünk – Somogyország kincse kitüntető címet. 1920 óta működnek kavicsbányák a település határában, a bányatavak vize pedig olyan kristálytiszta, hogy a látótávolság a víz alatt akár a 8 métert is elérheti. A Gyékényesi tó igazi horgászparadicsom, de a fürdőzők és a búvárok kedvelt helye is egyben. A tó mélysége rendkívül változó: néhány partszakaszán sekély, néhol 12-15 méter, de a kitermelés közelében akár a 25-30 méter is lehet.

Gyékényes, 2018. július 10.
A gyékényesi bányató 2018. július 10-én.
MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: MTI/Varga György

Kilátók

Bizony, nem csak Veszprém megyében, hanem Somogy megyében is számos, csodálatos panorámával rendelkező kilátó található! Ha a megyében jársz, nem érdemes kihagyni Balatonboglár egyik különlegességét, a Gömbkilátót, mely rendkívül egyedi tervezésének köszönhetően mindenkit lenyűgöz – nem is beszélve a gyönyörű kilátásról. A HelloVidék másik kedvenc kilátója szintén a Balaton déli partján, Zamárdiban található: a Kőhegyi Kilátó a Balaton egyik legszebb részére, a Tihanyi Apátságra lát rá.

Szamárkő

Ha Zamárdiban jársz, és a Kőhegyi Kilátó felé tartasz, érdemes egy kisebb kitérőt tenni a Szamárkő felé. Különös alakú kövekhez számtalan legendát társítottak az elmúlt korok emberei. A legenda szerint erre járt a gyermek Jézus Szűz Máriával és Szent Józseffel szamárháton. A kő mellett elmenve, a szamár odakapott a szikla oldalán kinőtt fűcsomóhoz, ezért lett a kő neve Szamárkő. A két nyom pedig Jézus lábnyoma és a szamár patájának nyoma. A valóságban a vulkáni utóműködés során feltörő gázok és forró víz hatására szilárdult a talaj sziklává. A régészeti kutatások során előkerült cseréptöredékek, eszközök és idolok élet nyomaira utaltak, és állítólag istentiszteletet és állatáldozásokat tartottak a helyszínen.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kriszta Majorossné Barna (@mbkanya) által megosztott bejegyzés,

Kőröshegyi völgyhíd

A Kőröshegyi völgyhíd viadukt az M7-es autópályán fut végig, ez Magyarország leghosszabb hídja. A Balaton déli partjával párhuzamosan, a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában. 2007. augusztus 8-án adták át a forgalomnak. A négysávos híd teljes hosszúsága 1872 méter, a magassága pedig 88 méter. A hídpályáról lefolyó csapadékvizet egy külön e célra készített tározóba vezetik, ahonnan tisztítás után kerül a Kőröshegyi-séd patakba, majd onnan a Balatonba.

Kőröshegy, 2019. június 5.
A kőröshegyi völgyhíd 2019. június 5-én hajnalban. Idén május 11-én, a közlekedési kultúra napjához kapcsolódó Az év hídja pályázaton a völgyhíd első helyezést ért el.
MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Lombkorona tanösvény

A fák koronái között futó lombkorona tanösvény a Somogy megyei Kaszón található. Ez a hazánkban is egyedülálló beruházás 50 millió forintból valósult meg. A létesítményt 2017-ben adták át, a tanösvény pedig 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan készült el, amelyen végigsétálva megismerhetjük a belső-somogyi erdők világát.

Kaszó, 2017. május 14.
A fák koronái között futó lombkorona tanösvény részlete a Somogy megyei Kaszón 2017. május 14-én. A napokban átadott, mintegy 50 millió forintból megvalósuló beruházás keretében 9,5 méter magasan és 124 méter hosszan készült el a tanösvény.
MTI Fotó: Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Krisna-völgy

A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm egy kis somogyi falu, Somogyvámos külterületén található, a Balatontól 30 km-re. Templom, biofarm, védikus iskola, tavak és ligetek is találhatóak itt. A völgyben több száz növény- és madárfaj él. Krisna-völgy három különálló tevékenységet takar: vallás, turizmus, biogazdálkodás. Az elmúlt években egyre nőtt a vendégek száma, mára eléri az évi 25-30 ezer főt. Krisna-völgy nem egy bemutatófalu: a vendégek a Krisna-hívők életébe kapnak bepillantást. A hely egyénileg is látogatható, csoportok részére azonban a Krisna-völgyi idegenvezetők különleges programot állítottak össze. Az év egyik legnagyobb rendezvénye a Krisna-völgyi Búcsú, mely minden év júliusának utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre.

Budapest, 2015. július 4.
Résztvevők a Krisna-hívők zenés, táncos felvonulásán, a Szekérfesztiválon, a budapesti Városligetben 2015. július 4-én. Követve az ősi indiai hagyományt, a Ratha Játrá felvonulást évről évre a világ számos országában megtartják.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Zselic

Somogy megye egyik legszebb és a turisták által is leginkább kedvelt természeti látnivalója a zselici rengeteg. A védett erdőt számtalan turistaút hálózza be, középpontjában, a környező falvak fényszennyezésétől távol pedig a Zselici Csillagpark csillagvizsgálója áll. A zselici ösvények egyik találkozási pontja a népszerű pihenő- és kirándulóhely, a Ropolyi-tó. Az 1200 négyzetkilométeres terület a Dunántúli-dombság déli részén, Somogy és Baranya megye határán fekszik, legmagasabb pontja a Hollófészek, mely 358 méter magas. A területen száznegyven forrás vizét hét patak gyűjti össze. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el a „nemzetközi csillagoségbolt-park” elismerést: itt a csillagos égbolt látványát elnyomó fények alig zavarják. Van itt egy csillagászati tanösvény is, amely bemutatja a fényszennyezés jelenségét, és tájékoztatót ad az ideálisan megfigyelhető csillagos égboltról.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

látnivaló

kincs

kirándulás

túra

utazás

somogy

somogy megye

nevezetesség

természet