Különös állatra bukkantak: mutatjuk, mi rejtőzött a salgótarjáni Középbánya-tóban

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Különös állatra bukkantak: mutatjuk, mi rejtőzött a salgótarjáni Középbánya-tóban

A napokban fedezték fel az apró, hazai vizekben ritkán látott állatot. A most felfedezett élőlény a salgótarjáni Középbánya-tóban élő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egyik példánya.

A néhány centiméteres, átlátszó, emberre ártalmatlan állatok a magasabb vízhőmérséklet, valamint a jó vízminőség miatt jelentek meg a tóban. Kevesen tudják, de számos helyen láttak már édesvízi medúzát Magyarországon.

Elsőre talán furcsának tűnhet, mivel a medúzák főként a tengerekben és az óceánokban találhatóak meg. Mégis egyre több helyen látnak medúzát hazánkban is, és lassan már nincs olyan pontja az országnak, ahol ne bukkant volna fel 1-2 példányt ebből a csodálatos kis teremtményből. Ennek az az oka, hogy az itthon is megtalálható faj csupán az édesvizekben jelenik meg. Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egészen máshogyan fest, mint a sósvízi nagytestvérei: mindössze 2-4 centiméteres, teljesen átlátszó, és a kristálytiszta vizekben él meg, ezért ha nem járunk elég nyitott szemmel, talán észre se vesszük őket.

Érdekes, hogy ezek az apró állatok Európában nem őshonosok. De akkor mégis hogyan kerültek a magyar tavakba? Különféle becslések szerint a hazánkban is megtalálható medúzafaj Délkelet-Ázsiából került Európába az 1920-as évekbe úgy, hogy az állatok vagy a petéik egy akváriumból az édesvízbe jutottak, de van egy olyan teória is, ami szerint a kiszáradt petéket a vizekbe hordta a szél és azok fejlődésnek indultak a rájuk kedvező körülmények között.

Aki meg szeretné csodálni ezeket a különleges állatokat, annak nyáron, jó időben érdemes útra kerekednie, ugyanis a medúzák a magasabb hőmérsékleten érzik magukat jól, télen elpusztulnak. A szaporodásuk 22 Celsius fokos vízhőmérséklet felett indul meg, de az akvaristák szerint a 22-28 fokos lágy vagy közepesen lágy víz az ideális a számukra. Elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években egyre több helyen meg fognak jelenni a medúzák, ugyanis a hazai vizek minősége kiváló, a nyári csúcshőmérsékletek pedig évről-évre rekordokat döntögetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

víz

medúza

édesvízi medúza

hazai tavak

lista

térkép