Szigorodnak a szabályok: erre figyelj, ha hazatérsz a nyaralásból!

MTI   
  Megosztom
Szigorodnak a szabályok: erre figyelj, ha hazatérsz a nyaralásból!

December 14-én szigorodnak a növényegészségügyi előírások, amelyek minden külföldről hazautazót érintenek, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A december 14-től alkalmazandó új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növényegészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba.

A közlemény szerint az utazók a déli országokból vagy egzotikus tájakról származó, természetben gyűjtött, piacon beszerzett, de akár az üzletben vásárolt, ültetésre szánt növényeken és terméseken olyan, Magyarországon nem honos növénykárosítókat hozhatnak magukkal, amelyek komoly gazdasági és természeti károkat okozhatnak. Kockázatos lehet például egy nyaralásról hazahozott leanderhajtás elültetése is.

Az Európai Unión belülre nem vonatkoznak ezek az előírások, azonban közös érdek, hogy az utazásokról a kockázatok csökkentése érdekében sem az EU-n kívüli, sem azon belüli országokból ne hozzon senki magával növényt, növényi terméket Magyarországra, írja a hivatal.

Az új szabályozással érintett növények végleges listáját tartalmazó jogszabály várhatóan novemberben-decemberben jelenik meg.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

növények

növény

nébih

utazás

vakáció

szabály