Bejöttek az újítások: egyre népszerűbbek a balatoni vonatjáratok

HelloVidék   
  Megosztom
Bejöttek az újítások: egyre népszerűbbek a balatoni vonatjáratok

Egész nyáron kitartott a balatoni utasforgalom növekedése. A nyári menetrendi időszakban (június 15-től augusztus 25-ig) összesen 1 millió 653 ezer utas választotta a vasutat a balatoni utazásához. A tavalyi azonos időszakhoz képest 115 ezer fővel, azaz 7,5 százalékkal nőtt az utasszám. A menetjegyek negyedét online váltották meg a nyaralók, akik megkedvelték a Balaton expressz szerelvényen elérhető étkezőkocsi-szolgáltatást is.

Évről évre többen választják a vasutat a balatoni utazáshoz ez az elmúlt évek pálya- és járműfejlesztéseinek, valamint az értékesítési újdonságoknak köszönhető. Mindez leginkább a déli part forgalmában érződött, ott 10 százalékkal nőtt az utasszám, de az északi parton is 5 százalékos volt az emelkedés tavaly nyárhoz képest. Balatoni kerékpárjegyet 27,5 ezer biciklis váltott – olvasható a MÁV Zrt. közleményében.

Az országoshoz képest nagyobb arányban, a menetjegyek 24 százalékát online vásárolták meg a balatoni utasok az e-Ticket vagy a MÁV applikáció segítségével, míg 10 százalék volt az automatás, 6 százalék a fedélzeti és 60 százalék pedig a pénztári jegyváltás.

A pihenni vágyók jellemzően a Balaton és saját lakóhelyük között utaztak, az utazások kisebb részét, mintegy harmadát tették ki a tó körüli települések közötti ingázások. Legtöbben a Déli pályaudvar és Siófok között utaztak, de népszerű volt a Balatonfüred és a Déli, valamint a Déli és Zamárdi közötti viszonylat is. Úti célként szintén sokan választották Balatonlellét, Balatonalmádit és Balatonföldvárt.

Az utasok megkedvelték a vasúttársaság idei nagy újítását, a nyári menetrendi időszakban Budapest és Keszthely között naponta 8-8 Balaton expressz szerelvényen elérhető étkezőkocsi-szolgáltatást. A több mint 25 ezer kiszolgált vendég kedvence a START Burger volt. Ebből a retró ízvilágának köszönhetően, száz százalékban marhahúspogácsával, cheddar sajttal és csalamádéval készülő hamburgerből a nyáron 2450 darabot vásároltak. Csapolt sörből 280 hordónyit, azaz 11 200 korsóval fogyasztottak az utasok.

A vasútvonalakon augusztus 25-én véget ért a nyári menetrend. Mivel a Balatonhoz az utószezonban is sokan utaznak, ezért továbbra is indulnak többletvonatok a tóparti állomásokra. Az InterCity kocsik szeptember 15-ig naponta közlekednek Budapest–Balatonszentgyörgy–Keszthely között a két óránként közlekedő gyorsvonatokon, valamint a Budapest–Tapolca vonalon naponta három-három vonat esetében – mindkét irányban.

Péntekenként az utószezonban Budapestről Siófokra 12 közvetlen vonat jár; székesfehérvári átszállással pedig további 6 eljutási lehetőség áll az utasok rendelkezésére. Vasárnapokon Siófokról Budapestre 14 közvetlen vonattal, ezeken kívül székesfehérvári átszállással még 3 másik vonattal utazhatnak. Az utazási csúcsidőszakokban általában kétóránként van közvetlen gyorsvonat, szintén kétóránként pedig átszállással állnak rendelkezésre járatok a déli partra.

A túlsó partra, Budapestről Balatonfüredre péntekenként 7 közvetlen vonatot, illetve székesfehérvári átszállással további 8 járatot választhatnak az utasok. Vasárnapokon Balatonfüredről Budapestre 7 közvetlen vonattal juthatnak el, székesfehérvári átszállással pedig még 9 eljutási lehetőség áll rendelkezésre. Általában – csúcsidőben – kétóránként közvetlen gyorsvonattal és kétóránként átszállással érhetik el úti céljukat az észak-balatoni vonalon utazók. Erről részletesebb információ itt olvasható.

Címlapi kép és fotó: MÁV Zrt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyaralás

balaton

vonat

máv

utazás

balaton