Durva bírságot fizethetsz, ha leszakítod ezt a növényt: most virágzik itthon!

HelloVidék   
  Megosztom
Durva bírságot fizethetsz, ha leszakítod ezt a növényt: most virágzik itthon!

Épp most virágzik a Hortobágy- halastavi Tanösvényen a kései margitvirág - írja honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI). A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy ugyan Magyarországon gyakran előfordul a növény, 1982 óta idehaza is védett. Aki leszakítja, komoly bírságra számíthat.

"A Hortobágy-halastavi tanösvényen kirándulók ezekben a késő nyári - kora őszi hetekben csodálhatják meg a hazánkban 1982 óta védett tiszaparti késeimargitvirág (Leucanthemella serotina) virágzó töveit" - írja friss cikkében a HNPI. Hozzáteszik:

A tanösvény első pár száz méterén, a tápcsatorna mindkét partján nőnek ezek az évelő, akár 150 cm magasra is megnövő, augusztus végén és szeptemberben virágzó növények.

Az Igazgatóság munkatársai arra is felhívják a látogatók figyelmét, hogy "sajnos az európai állománya – termőhelyeinek elvesztése miatt – nagyon megritkult, így fontos, hogy hazai élőhelyein megőrizzük ezt a tetszetős növényfajt." Így az sem véletlen, hogy komoly bírságot fizethet az, aki kárt tesz benne:

A HelloVidék egy korábbi cikkében amúgy már összegyűjtötte az összes olyan növényt, zuzmót és gombát, melyek védettek hazánkban. A lista szerint - a késeimargitvirággal együtt - 646 növényféle számít védettnek, és további 87 fokozottan védettnek. A törvény részleteit, a védett fajok teljes listáját, a hozzájuk tarrtozó bírságtételekkel, ebben a cikkünkben találod.

Címlap- és borítókép: Koczka András (HNPI)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

kései margitvirág

védett faj

védett növény