Durva bírságot fizethetsz, ha leszakítod ezt a növényt: most virágzik itthon!

HelloVidék   
  Megosztom
Durva bírságot fizethetsz, ha leszakítod ezt a növényt: most virágzik itthon!

Épp most virágzik a Hortobágy- halastavi Tanösvényen a kései margitvirág - írja honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI). A cikkben arra is felhívják a figyelmet, hogy ugyan Magyarországon gyakran előfordul a növény, 1982 óta idehaza is védett. Aki leszakítja, komoly bírságra számíthat.

"A Hortobágy-halastavi tanösvényen kirándulók ezekben a késő nyári - kora őszi hetekben csodálhatják meg a hazánkban 1982 óta védett tiszaparti késeimargitvirág (Leucanthemella serotina) virágzó töveit" - írja friss cikkében a HNPI. Hozzáteszik:

A tanösvény első pár száz méterén, a tápcsatorna mindkét partján nőnek ezek az évelő, akár 150 cm magasra is megnövő, augusztus végén és szeptemberben virágzó növények.

Az Igazgatóság munkatársai arra is felhívják a látogatók figyelmét, hogy "sajnos az európai állománya – termőhelyeinek elvesztése miatt – nagyon megritkult, így fontos, hogy hazai élőhelyein megőrizzük ezt a tetszetős növényfajt." Így az sem véletlen, hogy komoly bírságot fizethet az, aki kárt tesz benne:

A HelloVidék egy korábbi cikkében amúgy már összegyűjtötte az összes olyan növényt, zuzmót és gombát, melyek védettek hazánkban. A lista szerint - a késeimargitvirággal együtt - 646 növényféle számít védettnek, és további 87 fokozottan védettnek. A törvény részleteit, a védett fajok teljes listáját, a hozzájuk tarrtozó bírságtételekkel, ebben a cikkünkben találod.

Címlap- és borítókép: Koczka András (HNPI)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hortobágy

kései margitvirág

védett faj

védett növény