Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Hazánk rendkívül gazdag természeti értékekben és épített örökségekben, és sokan nem is tudják, hogy a híres nevezetességek mellett milyen titkos, de remek helyek vannak az országban. Ha izgalmas tájakat, szuper kirándulási lehetőségeket és rejtett természeti kincseket keresel, akkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megye bebarangolása minden igényedet kielégíti. Bár igaz, hogy ez a megye nem a hatalmas bazilikáiról, kastélyairól és hegyeiről híres, itt is sok szép és különleges látnivalót megcsodálhatunk, betekintést nyerhetünk az igazi vidéki Magyarországba és kedves, hagyományőrző emberekkel találkozhatunk. A HelloVidék összegyűjtött 10 kihagyhatatlan helyet, amit mindenképp látnod kell, ha ide utazol!

1. Kaszonyi-hegy és bányató

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye beregi részén, Barabás község határában található az ukrán-magyar határon fekvő Kaszonyi-hegy hazánkba átnyúló, déli része, egy egykori szigetvulkán maradványa. Nevét a szomszédos Ukrajnához csatolt Mezőkaszony településről kapta. A síkságból kiemelkedő Kaszonyi-hegy teteje, 219,6 méteres tengerszint feletti magasságával az Alföld legmagasabb pontja. A sziklafal alatt csillogó és kristálytiszta vizű bányató található. A Kaszonyi-hegy legmagasabb pontjáról tiszta időben a Kárpátok vonulatai között Munkács vára látható.

Forrás: geocatching.hu
Forrás: geocatching.hu

2. Túristvándi

A megye keleti, szatmári részén található Túristvándi bekerült a legszebb fekvésű magyar falvak közé. Nem csoda, hiszen a Túr folyó partján fekszik, a folyó pedig kanyarogva öleli át a települést, melynek partja és erdője rendkívül gazdag természeti értékekben. A településen található, 18. században épült, ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. A Túr folyóra épült két malomkerékkel ellátott, fából épített, zsindellyel fedett malomépületben malomtörténeti kiállítás működik, de a malom működés közben is megtekinthető.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sándojuhos (@j.s.photo70) által megosztott bejegyzés,

3. Nyíregyházi Állatpark

Természetesen nem maradhat ki a sorból Magyarország legjobb állatkertje sem! Mi is beszámoltunk róla, hogy 2018-ban a Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában. Ha még nem voltál itt, érdemes ellátogatnod, ugyanis ehhez fogható állatkert nem található az országban. Úgy készülj, hogy egész napos program lesz! Ha pedig már voltál, akkor érdemes újra ellátogatni, ugyanis évről-évre folyamatosan fejlesztik a területet. Olvasd el korábbi cikkünket, melyben a Nyíregyházi Állatpark igazgatójával készítettünk interjút - megosztotta velünk, milyen további fejlesztések várhatóak az állatkertben!

4. Tarpai Nagy-hegy

Gondoltad volna, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sík vidékein ilyen csodálatos kirándulóhelyek vannak? A tarpai Nagy-hegy a Beregi-síkság egyik kiemelkedő geológiai érdekességű helye. A romvulkán tengerszint feletti magassága 154 méter. A hegytetőről széttekintve csodálatos a panoráma: a Beregi-síkság és tiszta időben a Kárpátok vonulata, a Beregszászi-hegyek is elénk tárulnak. Növény- és állatvilága igen gazdag, a hegy oldalát pedig szőlőültetvények, gyümölcsösök és apróbb présházak tarkítják.

Fotó: Hunyadi Tünde/hnp.hu
Fotó: Hunyadi Tünde/hnp.hu

5. Szatmárcseke

Szatmárcseke a szatmári síkság északkeleti részén található. A Tisza-parti települést minden oldalról folyóvíz veszi körül: északon és nyugaton a Tisza, keleten a Túr folyó, délen az Öreg-Túr határolja. A település leginkább arról híres, hogy 1815-től 1838. augusztus 24-én bekövetkezett haláláig itt élt Kölcsey Ferenc költő, itt fejezte be a Himnuszt 1823. január 22-én. A Kölcsey-kúria helyén álló Művelődési Házban emlékszobát rendeztek be a tiszteletére. A település másik látványossága az Európa-szerte egyedülálló sírkert. A szatmárcsekei népi csónakos, faragott fa fejfák díszítette református temetőhöz nincs fogható az országban. A 1172 nyugat felé néző, tölgyfából készített, másfél-két méter magas, csónak alakú, ám sokak szerint emberi arcot ábrázoló fejfa jelöli a sírokat. A felül elkeskenyedő fejfák rejtélyét számos kutató próbálta már megfejteni, és magyarázatot találni arra, hogy mit szimbolizálnak, miért pont így faragták ki őket, de eddig senki nem járt sikerrel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hooks / Crochet handmade (@hooks.hu) által megosztott bejegyzés,

6. Tiszadobi Andrássy-kastély

A tiszadobon található Andrássy-kastély egyedülálló az országban. A romantikus stílusú kastély a szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. A kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette 1880-1885 között. „A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása” című kiemelt projekt 2009-ben kapott 1,738 milliárd forint európai uniós támogatást, mint az észak-alföldi régió kiemelt jelentőségű turisztikai fejlesztése.

7. Nyírbátor

Nyírbátor azt került fel a listára, mert elképesztően izgalmas történelme, és ehhez kapcsolódóan számos látnivalója van. Nyírbátor az Észak-alföld régió egyik fontos történelmi városa, szépen felújított középkori épületekkel, emlékhelyekkel. A városban mindenhol sárkányokkal találkoztunk, hiszen a települést egykor a Báthori család birtokolta, és Báthori Vid az Ecsedi-lápon győzte le a gonosz sárkányt a legenda szerint. A Báthori-várkastélyban egy lenyűgöző panoptikum kapott helyet, ahol a család életéhez köthető, történelmi jelentőségű eseményeket mutatják be életnagyságú viaszbábukkal. A család életét legendák lengik körül, a legizgalmasabb Báthori Erzsébet, a vámpír és Báthori Anna, az ecsedi boszorkány története. Aki Nyírbátorra látogat el, kár lenne kihagynia a híres Sárkány fürdőt, valamint mindenképp érdemes megnézni Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglábát.

8. Fürdők

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számtalan gyógyfürdőben enyhíthetjük panaszainkat, családias, kisebb fürdőkben pihenhetünk, de a csúszdázás és az úszás szerelmesei is tudnak hova menni. A nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt már említettük, de érdemes ellátogatni a gergelyiugornyai Atlantika Vízividámparkba, a nyíregyházi Aquarius Élményfürdőbe és Parkfürdőbe, a kisvárdai Aquacinemába, a tiszavasvári Strandfürdőbe és a vásárosnaményi Szilva Termál- és Wellnessfürdőbe is!

9. Szabolcsi földvár

A szabolcsi földvár kiemelkedő jelentőségű a magyar történelmi emlékek között. A földvár Európa egyik legépebben fennmaradt földvára, ezenkívül a legnagyobb területűek közé tartozik. A szabolcsi földvár azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a X. században a honfoglaló magyarok építették. A földvár sáncait két oldalról a Tisza övezte, a harmadik oldalra pedig egy csatornát építettek. A földvár keleti oldalán húzódott a 7 méter széles és 3 méter mély vizesárok. A csatorna építése során felhalmozódott földből erősítették meg a vár keleti oldalát, ezáltal egy mesterséges szigetté alakult az erőd.

10. Tiszai szabadstrandok

A Felső-Tiszán akadnak fürdési lehetőségek, ugyanakkor a legtöbb helyen tilos fürdeni, mivel a Tisza sodrása nagyon erős egyes szakaszokon. Egyesek szerint a Tiszában a szabolcsi szakaszon a leginkább érdemes megmártózni, ugyanis a délebbre fekvő területeken a Szamos, a Maros, a Kraszna és a Zagyva már nagymértékben szennyezheti hazánk második legnagyobb folyóját. A Nyíregyházától 80 km-re fekvő Tivadar településen található a megye egyik legjobb homokos partja, amely éttermekkel, büfékkel, szórakozóhellyel, vizesblokkokkal és parkosított pihenőrésszel várja a látogatókat. Méltán híres Gergelyiugornya szabadstrandja is, ahol - lassan mélyülő partjának köszönhetően - minden korosztály élvezheti a strandolást. A legszebb kilátás díját Rakamaz „Tutajos beach” szabadstrandja viheti el, ugyanis a fürdőhelyről csodálatos panoráma nyílik a Tokaji-hegyre és Tokajra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kerekes Sándor (@kerekes_sandor) által megosztott bejegyzés,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

turizmus

látnivaló

kirándulás

túra

természet