Autósok, szabad az út: átadták a 67-es gyorsforgalmi út egyik szakaszát!

MTI   
  Megosztom
Autósok, szabad az út: átadták a 67-es gyorsforgalmi út egyik szakaszát!

Átadták a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út Somogyaszaló és Látrány közötti 26,4 kilométeres szakaszát hétfőn. A kaposváriak másfél évtizede várnak erre a fejlesztésre, amelynek már a híre elég volt ahhoz, hogy a város felkerüljön a befektetők térképére, a település gazdasága azóta érezhetően erősödik, modta el Szita Károly, a somogyi megyeszékhely polgármestere.

A négysávos út eredményeként Kaposváron két ipari park épül, a városban tűzoltó- és mentőautókat is gyártani fognak, és remélhetőleg az útberuházás hozzájárul a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, versenyképes munkabért fizető vállalkozások érkezéséhez.

A november végéig 33,2 kilométeresre bővülő útszakasz mintegy nettó 66 milliárd forintba került, a beruházás jelentősen javítja Kaposvár és a Balaton közúti kapcsolatának minőségét, mondta el Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt feladatának tartja, hogy a magyarországi úthálózat bővüljön és megfelelő színvonalú legyen. A magas szolgáltatási színvonalú közúthálózat 2016-2024 között ezer kilométernyi új szakasszal bővül, az a törekvés, hogy Magyarország bármely pontjáról 30 percen belül kényelmesen elérhető legyen egy négysávos út, tudatta az államtitkár.

Arra vállalkoztunk, hogy bekapcsoljuk a magas szintű úthálózatba a csak kétsávos főutakon elérhető megyei jogú városokat, ez a következő években valósággá válik.

- közölte Mosóczi László.

A 2024-ig tervezett közútfejlesztési projekteket tartalmazó útprogram költségvetése 3200 milliárd forint, ebből 1800 milliárd forintot a központi büdzsé fedez a magyar gazdaság erősödésének köszönhetően.

Mosóczi László szerint Kaposvárt fejlesztési mintaváros, a helyi újítások elsődleges célja a közlekedés modernizációja. A 67-es gyorsforgalmi út megépítése mellett példaként hozta fel Kaposvár sűrítettgáz-üzemű autóbuszflottáját, közlekedési központjának építését.

A gyorsforgalmi út lehetőséget teremt nemcsak Kaposvár, hanem egész Somogy fejlődésére, mondta el Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, és felhívta a figyelmet arra, hogy az úttal párhuzamosan Kaposvár és a Balaton kerékpárút-összeköttetése is megvalósul.

A kétszer kétsávos gyorsforgalmi úton akár óránkénti 110 kilométeres sebességgel is lehet haladni, tudatta Nagy Róbert Attila, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) vezérigazgatója, hozzátéve, hogy egy akusztikus burkolatjel révén Mernyeszentmiklós és Mernye között a Republic zenekar ismert slágere csendül fel a Budapest irányából Kaposvár felé a külső sávban, 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladóknak.

A NIF korábbi tájékoztatása szerint a 67-es gyorsforgalmi út két további része, a 3,3 kilométer hosszú kaposfüredi és a 9,9 kilométeres látrányi elkerülő szakasz fejlesztése 2021-re valósul meg. A teljes hosszában 46 kilométeres, 130 milliárd forintba kerülő gyorsforgalmi úton Kaposvárról személyautóval fél óra alatt elérhető lesz az M7-es autópálya.

Fotó: MTI/Varga György

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

út

fejlesztés

utazás

autóút

autó

közlekedés