Lecserélné elavult járműveit a MÁV: 115 új mozdony beszerzését tervezik

Világgazdaság   
  Megosztom
Lecserélné elavult járműveit a MÁV: 115 új mozdony beszerzését tervezik

Már folynak a tárgyalások a MÁV-Start Zrt. és a kormány között 115 új mozdony vásárlásának lehetséges finanszírozási konstrukciójáról. A flotta fiatalítása mellett az egységesítés is cél - írja a Világgazdaság.

A portál szerint idén augusztus végéig 739 esetben mondott le teljesen vagy részlegesen vonattovábbítást a MÁV-Start Zrt. a mozdonyai műszaki meghibásodása miatt.

A társaságtól e dátumig megrendelt 688 296 vonat 99,6 százaléka ért el a célállomásra

- közölte a MÁV-Start.

Jelenleg a MÁV-Start vontatási állományába 462 villamos- és 371 dízelmozdony, valamint 7 bérelt mozdony tartozik. A társaság úgy véli, ez elég a közszolgáltatási kötelezettségek teljesítéséhez. Bérbe nem adnak mozdonyt, de átlagosan több mint száz mozdonnyal nyújt vontatási szolgáltatást más vasúttársaságoknak. Számszerint körülbelül 300 ezer megrendelési órában évente.

A budapesti elővárosi forgalomban közlekedő járművek a hazai vasúti forgalom jelentős hányadát adják. Itt péládul jobb az arány az elmúlt évek jármű-korszerűsítési programjainak hatására. Ezen a területen közlekedő mozdonyok és motorvonatok átlagos kora 16,9 év.

Ahogy a lap írja, a következő időszakban fokozatosan ki kell vonni őket a forgalomból a MÁV-Start idősebb mozdonyait, hiszen ezek elavultak. Erre lesz is lehetőség, hiszen a társaság 115 mozdony beszerzésén dolgozik és a finanszírozásról már egyeztet a kormányzattal. Mint mondják, az új mozdonyok beszerzése a fiatalítás mellett a járműpark egységesítéséhez is hozzájárul majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

máv

vonat

mozdony

vásárlás

fejlesztés