Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Vas megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Vas megyében

Hazánk rendkívül gazdag természeti értékekben és épített örökségekben, és sokan nem is tudják, hogy a híres nevezetességek mellett milyen titkos, de remek helyek vannak az országban! Ha izgalmas tájakat, szuper kirándulási lehetőségeket és rejtett kincseket keresel, akkor Vas megye bebarangolása minden igényedet kielégíti. A HelloVidék összegyűjtött 10 kihagyhatatlan helyet, amit mindenképp látnod kell, ha ide utazol!

1. Jeli arborétum

Az ország egyik legcsodálatosabb arborétuma Vas megyében, Kám település mellett található, mely áprilistól októberig fogadja a látogatókat. A Jeli Varázskertben már lombkoronasétány is várja a látogatókat, de a leghíresebb mégis az áprilisi-májusi rododendron-virágzás, ilyenkor hetekre virágba borul az egész arborétum: a teljes park területén több mint 300 rododendron-változat található itt több ezer példány formájában. Több száz koreai havasszépe, japán babérhanga virágzik áprilisban, de a japán cseresznyefáknak köszönhetően is tavasszal olyan érzésünk lehet, mintha egy teljesen másik országban járnánk. Nemrég 150 féle nárciszból összesen 15 ezer tövet ültettek a park területére, így jövőre már azt is meg lehet csodálniuk a látogatóknak.

2. Hétforrás

A Kőszegi-hegység egyik legjobb kirándulóhelye a Hétforrás, nem véletlen, hogy ennyien látogatnak el ide. A Kőszegtől néhány kilométeres erdei túra gyönyörű helyeken át visz fel a hegyre majd le egy völgybe, ahol megpillanthatjuk a bővizű, hét kifolyónyílással rendelkező forrást. A hét, nagyjából 10 Celsius fokos forrás a hét vezér (Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm) nevét viseli. Helyi hiedelem, hogy aki mind a hét forrás vizéből iszik, annak teljesül egy kívánsága. Egy másik legenda szerint aki mind a hét forrást megkóstolja, szerelmes lesz. A kirándulók számára a forrás közvetlen szomszédságában asztalokat, padokat állítottak, tűzrakó helyeket alakítottak ki.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

S. György (@sgyorgy76) által megosztott bejegyzés,

3. Őrség

Az Őrség országunk legnyugatibb vidéke, természeti kincsekben, a történelmi múltat idéző értékekben, kulturális és szakrális látnivalókban gazdag tájegysége hazánknak. A különleges és vadregényes tájat patakok, mezők, fenyőerdők és dombok szegezik. Aki ide ellátogat, egészen biztosan elfeledkezhet a szürke hétköznapokról és a mobiltelefonról, ugyanis a tájegység rendkívül izgalmas és magával ragadó: számos rendezvény, jól kiépített túraútvonalak, gazdag gasztronómia varázsolja el az idelátogatókat. A táj természeti látnivalóira és kultúrtörténeti, néprajzi hagyományaira az Őrségi Nemzeti Park ügyel. Bár rengeteg nevezetességet érdemes megnézni, mi mégis kiemelnénk a pankaszi és a kercaszomori haranglábat, az őriszentpéteri Árpád-kori templomot, a veleméri Szentháromság-templomot, a Hársas-tavat és a szalafői pityeszeri skanzent, melyeket egyszer látnod kell!

4. Cáki pincesor

A Kőszegi-hegység környékének egyik legjellegzetesebb színfoltja a Cák melletti csodás gesztenyésben található, régi időket idéző, mesebeli, zsúpfedeles pincesor. A XIX. században épült, jelenleg már műemléki védettséget élvező nyolc boronafalú, hófehér falú borospince elragadóan bájos kuszaságban sorakozik a zöld domboldalban az út mellett a gesztenyésben. Jelenleg a pincesor egy kis skanzen, néhány épületbe be is tudunk menni, láthatunk itt különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás található. Ezekben a régi épületekben préselték a szőlőt, és tárolták, illetve kezelték a bort. A nagy filoxéra vész után a pincékben főleg gesztenyét és gyümölcsöket tárolták. Tavasztól őszig rendszeres programokkal is várják a látogatókat, kézműves foglalkozástól az állatsimogatóig, íjászkodástól a lovasszekerezésig, no és persze lehet bort kóstolni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@erazs által megosztott bejegyzés,

5. Ság hegy

A Ság tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesalján. 279 méter magasan emelkedik Celldömölk fölött, és közigazgatásilag is hozzá tartozik. A síkságból kiemelkedő hegy egy 5 millió éves vulkán maradványa. A hegyen a 20. században bazaltot bányásztak, ma azonban a Sághegyi Tájvédelmi Körzet védelmezi a terület flóráját és faunáját. Növényzete lényegesen különbözik a környező területek flórájától, gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. A hegytetőn hatalmas, kereszt formájú trianoni emlékmű magasodik, Magyarország egyik legimpozánsabb ilyen jellegű alkotása. Az egyik felújított bányaépületben kapott helyet a Sághegyi Múzeum, melynek kiállítása 2012-ben teljesen megújult. Az interaktív kiállítás a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét mutatja be. Ha a Ság hegyen kirándulsz, nézd meg a Kemenes Vulkánparkot is!

6. Írottkő - Velem

A Kőszegi-hegység és a Dunántól legmagasabb pontja, az Írottkő kilátója 883 méter magason fekszik. A kilátó nevezetessége, hogy éppen az országhatár közepén található, tehát ha az egyik oldalra tekintünk ki, akkor Ausztriára látunk rá, a másik oldalra pillantva pedig Magyarországot csodálhatjuk meg. Bár fel lehet menni autóval Ausztrián keresztül, mi mégis azt ajánlanánk, hogy Velem település felől közelítsük meg a kilátót, ugyanis onnan egy néhány kilométeres, kényelmes túrával juthatunk el a csodálatos panorámához. Velem egyébként egy 300 lelkes, csodálatos kis település, amit egy patak szel ketté. Az idilli völgyben fekvő falu klimatikus gyógyhely, ezért nem csoda, hogy Törőcsik Mari is ezt a települést választotta lakhelyéül. A falu felett magasodik a Szent Vid-kápolna, ahova érdemes felmenni, de a Velemi Gesztenyenapok – ami éppen most a hétvégén, október 5-én és 6-án lesz – is rengeteg látogatót vonz. Az eseményen kilométeres hosszú kirakodóvásár várja a látogatókat, ahol megkóstolhatják és megvásárolhatják a helyiek leghíresebb portékáját, a szelídgesztenyét, és az abból készült finomságokat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Csáfordi Zoltán (@csafordizoltan) által megosztott bejegyzés,

7. Fürdők

A listából kár lenne kihagyni azokat a remek fürdőket, amelyek várják a Vas megyébe látogatókat. Ha itt jársz, mindenképp érdemes csobbanod valamelyik strandon: a megye 10 kihagyhatatlan fürdővel járja a látogatókat. Az ország leghíresebb fürdői közé tartozik a bükfürdői és a sárvári gyógyfürdő, de a szentgotthárdi, a celldömölki, a szombathelyi, a mesteri, a borgátai és a vasvári fürdők is jól felszereltek.

Kattints a HelloVidék nyugat-dunántúli gyógyfürdőkalauzáért, hogy megismerhesd, mely fürdők gyógyvize milyen betegségek gyógyítására alkalmas!

8. Szombathely, Csónakázó-tó

Vas megye megyeszékhelyén, Szombathelyen is akadnak látnivalók, ám a város szívében található Csónakázó-tó a helyiek kedvenc találkozóhelye. Nem véletlen, mivel könnyen megközelíthető, mégis nyugalmas: a tó kiváló helyszíne lehet a pihenésnek, aktív kikapcsolódásnak és a horgászásnak is. A tó mellett található a város strandja is, ahova szintén érdemes ellátogatni, de a szép Fő teret is vétek lenne kihagyni.

9. Kőszeg

Természetesen nem maradhat ki a listáról Magyarország egyik legszebb települése, Kőszeg sem. Az ékszerdobozként számon tartott település középkori épületeivel, szűk, macskaköves utcáival mindenkit levesz a lábáról. A településen sétálva megelevenedik előttünk a történelem, de a városban megrendezett programok is megemlékeznek Kőszeg ostromáról. A gazdag történelem mellett annyi látnivalót érdemes megnézni, hogy nem is győzzük felsorolni: itt található az ország legrégebbi városházája, mely már a 14. században állt, de a Fő tér meghatározó épülete, a közel 60 méteres Jézus szíve templom is lélegzetelállító. Az ország egyik legszebb terén, a Jurisics téren található a híres Hősök tornya, a Városháza, a Városkút, a Tábornokház, a Lábasház, a Sgraffitós-ház, a Mária-szobor, az Arany Egyszarvú Patikamúzeum és a Szent Imre templom – kevés olyan teret tudnánk mondani az országban, ahol ennyi látnivaló található. A térről a Jurisics vár felé sétálva a Szent Jakab-templom mellett haladunk el, mely a város egyik legrégebbi épülete, 1246-ban már állt. Az óvároson túl is akad bőven látnivaló: érdemes megnézni a város felett magasodó Kálvária templomot, az idilli Csónakázó-tavat, valamint a Szultán kilátót, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra és a szomszédos településekre.

10. Vadása-tó

Vas megye egyik legszebb tava ismét teljes pompájában tündököl: a heves esőzések tönkretették a tó gátját, ezért halaszthatatlanná vált a tó helyreállítása. Idén tavasszal egy alapos mederkotrás után újra feltöltötték a tó vizét, így tisztább, mint valaha! Nyáron a strandolók és a horgászok már birtokba tudták venni, a jövőben pedig egy tanösvény is épül a tó környékén. A tó tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

EvaBelso ? (@evabelso) által megosztott bejegyzés,

+1. Sorokpolányi Szapáry-kastély

Vas megyében annyi látnivaló van, hogy nagyon nehéz belőle 10-et kiragadni, ezért úgy döntöttünk, egy bónusz helyszín is helyet kap a listán. A magántulajdonban lévő Szapáry-kastély Sorokpolányban található. A kastélyt csodálatos park és egy vízesés köré telepített Japán-kert veszi körül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

látnivaló

kincs

kirándulás

túra

utazás

vas

vas megye

nevezetesség

természet