Változik a magyar KRESZ: szabályozni fogják az e-rollerek használatát

HelloVidék   
  Megosztom
Változik a magyar KRESZ: szabályozni fogják az e-rollerek használatát

Egyelőre nem vonatkozik a KRESZ az elektromos rollerekre és segwayekre, ezért a jogszabályt hónapokon belül módosíthatják – írja az InfoRádió.

Sok gyalogos jogosan kéri, hogy az elektromos rollerrel ne száguldozzanak a járdán, mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki szerint elodázhatatlanná teszi a KRESZ módosítását a különböző elektromos mikromobilitást segítő eszközök, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése.

Szabályozni kell, hogy melyik eszköz mehet a járdán, melyik az úttesten, melyik a kerékpárúton.

- közölte a kormánybiztos, aki reméli, hogy a jogszabályt már jövőre módosítani tudják.

Az elektromos rollerek nem minősülnek közlekedési járműnek a KRESZ szerint, így a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe venni ezen eszközök használata esetében is, mondta korábban Borbély Zoltán közlekedési szakjogász. A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy mi minősül járműnek, mutatott rá a szakember, ennek alapján az elektromos roller még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem fér bele, így az elektromos roller vezetője gyalogosnak minősül.

Ezek az elektromos közlekedési eszközök csak a kerékpárutakon közlekedhetnének, de a keskeny szélességű kerékpárutakon az előzésben is problémát okoznak, jegyezte meg a kormánybiztos. Jelenleg azt sem szabályozza A KRESZ, ha füldugóval zenét hallgatva közlekedünk az kerékpárúton, ezért ezen is változtatna Révész Máriusz, mert úgy látja, hogy ez nagyon balesetveszélyes.

Hosszú egyeztetések lesznek a KRESZ módosításáról, és ez a javaslat is elő fog kerülni.

- mondta a kormánybiztos, aki úgy véli, hogy az új KRESZ-csomag elfogadása akár hónapokig is eltarthat.

Önkormányzati rendelettel tiltották ki az ilyen eszközöket a járdákról Budapesten a belvárosban, és a budai várban, de csak a Lime hálózatában háromszáz e-roller bérelhető. Arra figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége, hogy a szabályozatlanság miatt baleset esetén ezekre az eszközökre nincs biztosítás.

Júniusban engedélyezték Németországban az e-rollereket, és motoros járműnek tekintik, vagyis ittas állapotban tilos azokkal közlekedni. A német rendőrség közölte, hogy a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten mintegy 400 embert kaptak rajta, hogy részegen e-rollerezett, közülük 254-en emiatt elvesztették a jogosítványukat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

elektomos roller

roller

e-roller

kresz

közlekedés

szabályozás

bicikliút