Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Zala megyében

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket mindenképp látnod kell: ez a 10 legjobb dolog Zala megyében

Hazánk rendkívül gazdag természeti értékekben és épített örökségekben, és sokan nem is tudják, hogy a híres nevezetességek mellett milyen titkos, de remek helyek vannak az országban! Ha izgalmas tájakat, szuper kirándulási lehetőségeket és rejtett kincseket keresel, akkor Zala megye bebarangolása minden igényedet kielégíti. A HelloVidék összegyűjtött 10 kihagyhatatlan helyet, amit mindenképp látnod kell, ha ide utazol!

1. Vindornyaszőlősi bazaltfolyosó

Kettős körséta, 8 illetve 4 km-es út bejárásával, valamint a Zalaszántói tanösvénnyel összekötve is megtekinthető a Kovácsi-hegy leghíresebb földtani természeti kincse, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett része, a nevezetes "bazaltutca". A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képződmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. Bazalt utca Kitűnő túraútvonalat és csodálatos, egyedi látnivalót kínálnak a Vindornyaszőlős melletti, Kovácsi-hegy nyugati peremén az egy kilométer hosszú bazaltfolyosó 5-15 méter magas oszlopai, a barlangok és különböző üregek érdekes morfológiai képződményei.

2. Hévíz

A hévízi gyógytavat nem igen kell bemutatni senkinek: a 4,44 hektáros méretű tó Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. A tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi melegvizes tóval, - melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban foglalnak helyet, - a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. Ám nem csak a tó miatt érdemes ellátogatni Hévízre, ugyanis maga a település és a környéke is számos remek látnivalót rejteget: mindenképp érdemes megnézni az Árpádkori Szent Magdolna templomot, az egregyi szőlőhegyet és pincesort, a római kori romkertet és a Szentlélek templomot is!

3. Balatongyöröki Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. A kilátás valóban lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. A 71-es főút menti pihenőhely nagy férőhellyel rendelkező parkolóval, fából készült, tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel várja a turistákat. A kilátó másik oldalán vendéglátóhelyek és nyilvános illemhely szolgálja a megfáradt utazók kényelmét. A gyalogos túraútvonalak érintik ezt a pontot, valamint biciklivel, a kerékpárútról letérve is megközelíthető a kilátó.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Csodahelyek by Kaprinyák Niki (@csodahelyek.hu) által megosztott bejegyzés,

4. Földönjáró toronyóra

Zalaegerszeg egyik legnagyobb különlegessége, a Földönjáró toronyóra a város központi részétől délkeletre, a Kosztolányi utcában a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház előtti téren található. A közel 200 éves óraszerkezet a világon egyedülálló módon, üvegházon belül, működés közben látható. A gépezet Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy 3 méter 10 centiméter széles üvegkalitkába került, míg a súlyok és ellensúlyok – jól láthatóan – egy három méter mély aknába ereszkednek a földfelszín alá. Az óra felújítását Kancsal Miklós műszerész és Preisz József órásmester felügyelték, utóbbi negyvennaponként ellenőrzi a 600 kilogrammot nyomó szerkezetet.

5. Keszthely

Ha Zala megyébe látogatsz, vétek lenne kihagyni a Balaton nyugati szegletében fekvő, élénk turizmussal, fontos gazdasággal, jelentős történelemmel és kultúrával rendelkező várost. A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország leglátogatottabb kastélya, mely a 18. század közepétől folyamatosan épülő, bővülő kastély 200 éven keresztül a Festeticsek tulajdonában állt. A kastélyból érdemes főutca felé venni az irányt, ahol számos műemléki védettséget élvező épület szegezi az utunkat. Keszthely tágas Fő terét impozáns épületek tarkítják, ilyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom, mely gótikus stílusban épült, és Keszthely legrégebbi épülete falain Magyarország legnagyobb gótikus freskóival. Keszthelyt nem véletlenül hívják a múzeumok városának, ugyanis itt található a Helikon Kastélymúzeum, a Rádió és Televízió Múzeum, a Marcipánmúzeum, a Cadillac Múzeum, a Babamúzeum, a Horror és Kínzó Múzeum és még sok más kiállítás!

6. Kőszikla szurdok

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de ez a vadregényes létrás szurdok tényleg Zala megyében, Nagykanizsa mellett található. A mély, 250 méter hosszú szurdok rejtekén kis patak, homokkő sziklák, kis vízesések, létrák és energiával teli elvarázsolt erdő található. Nagyon fontos, hogy a Nagybakónak és Újudvar települések között található szurdokot esőzés után nem érdemes meglátogatni, mert a szurdok talaja csúszóssá és balesetveszélyessé válhat!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Szilveszter (HU-Siófok) (@szilveszterszente5008) által megosztott bejegyzés,

7. Azáleás-völgy

A zalaegerszegi Azáleás-völgy az Alsóerdő botanikailag védett területe, mely a kámi Jeli arborétum példájára hozták létre egy átjárhatatlan akácosból. A hatvanas-hetvenes években egzóta növényeket telepítettek a sajátos mikroklímájú völgybe, a hegyvidéki hangulatot árasztó környezetben a gyűjtemény később arborétum jellegűvé vált. Megtalálható itt a kolorádói jegenyefenyő, ma európai és japán vörösfenyő, simafenyő, kaukázusi jegenyefenyő, zöld- és kékduglasz, valamint különböző tuják. Csodálatos látványt nyújt a tavasszal virágba boruló azálea-gyűjtemény, melyről a völgy a nevét kapta.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Anikó Márton (@aniko_marton) által megosztott bejegyzés,

8. Béke sztúpa

Zalaszántón, a Világosvári-hegy tetején, 316 méter magasan emelkedik az 1992-ben épített Béke sztúpa, melyet a dalai láma szentelt fel. A betonból készült, vakítóan hófehér buddhista szentély méretei impozánsak, 30 méter magas, 25 méter széles. Építése során betartották a vallás szabályait, s belsejében növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek el. A szent zarándokhelyként számon tartott sztúpát 2007-ben újították fel, s arra is volt már példa, hogy a Himalája hegycsúcsai közül érkező buddhista szerzetesek ősi lámatáncot mutattak be itt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sándor Ötvös (@sandor_otvos) által megosztott bejegyzés,

9. Rezi várrom

A Balatontól északnyugati irányban, Rezi település határában, a Keszthelyi-fennsík egyik 427 méter magas sziklaormának kiugró részét koronázzák meg Rezi várának kőfalai. A vár építtetői valószínűleg a Pécz nembeli Apor és Lukács lehettek az 1200-as évek végén, 1300-as évek elején. Írásbeli dokumentumok először 1333-ban említik a várat, mint már királyi birtokot. Fénykorában a várudvart 9 m magas védőfal vette körül. A vár legkorábbi része egy természetes sziklaárokkal védett lakótorony volt. Ma már csak az egykori lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll néhány ablak és dongaboltozat nyomaival, az erődítmény többi része elpusztult. A várromtól délre, az úgynevezett várkert helyén terült el a hajdani elővár, mely jelenleg egy hangulatos erdei pihenőhely, padokkal, asztalokkal, szalonnasütő helyekkel várja a békés kirándulókat. A vár falairól csodálatos kilátás nyílik a Szántói-medencére, jól kivehető a buddhista sztúpa hófehér kupolája, a Tátika szabályos kúpja, a keleti várfalakról pedig felcsillan a Balaton víztükre, kirajzolódnak a Tapolcai-medence vulkáni tanúhegyei.

10. Szent Anna-kerektemplom

A kallósdi kerek templom 1260 körül épülhetett, téglából. Magát a falut a törökök fölégették, 1580-ban elpusztultként írtak róla. Csak a 18. században települt újra, ekkor fedezték fel az időközben erdővel benőtt területen rejtező, viszonylag épen megmaradt templomot. Az 5,8 méter belső átmérőjű, gótikus részleteket is őrző, román stílusú körtemplomhoz kis szentély kapcsolódik. Falát kívülről féloszlopok tagolják, ablakai csúcsívesek, belsejében ugyancsak csúcsíves ülőfülkék találhatók. Vaskos falában keskeny lépcső vezet fel a csöppnyi, fából készült karzatra. Harang alakú kupolája 1860 körül még fazsindelyes volt. Lankás domboldalban áll, körötte kis temető, látványa elbűvöli az arra járót.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Zalai Kilátó (@zalaikilato) által megosztott bejegyzés,

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

látnivaló

kincs

kirándulás

túra

utazás

zala

zala megye

nevezetesség

természet