Milliós beruházás: megnyílt az új magyar-szerb határ

MTI   
  Megosztom
Milliós beruházás: megnyílt az új magyar-szerb határ

Magyarország és Szerbia kapcsolata az együttműködésről és a folyamatos építkezésről szól - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Kübekháza-Rábé határátkelőhely átadásán.

A magyar-szerb viszony az ellenségeskedéstől indult, és a történelem valaha volt legjobb kétoldalú kapcsolatáig jutott. A két kormány felismerte, hogy a rossz viszonyon mindenki veszít, a jó kapcsolaton mindenki nyer, magyarok és szerbek, a hátár mindkét oldalán

- mondta Szijjártó Péter, aki kitért arra is, hogy a magyar-szerb határ Európa legismertebbjévé vált az elmúlt években.

Magyarország és Szerbia között folyamatosan épülnek az új határátkelők, hogy megszűnjenek az olyan észszerűtlen helyzetek, mint hogy az egymástól öt percre található Kübekháza és Rábé lakói 50 kilométeres kerülővel látogathattak el a szomszédos településre. Az új átkelő a két ország között a kilencedik, az elmúlt években átadottak sorában a negyedik. A magyar szerb határon így átlagosan csak 18 kilométer a távolság két átkelő között

- közölte a miniszter, aki kitért arra is, hogy a program folytatódik, előkészítik a Baja-Zombor átkelő kialakítását, a hercegszántói átkelő teherforgalmi fejlesztést, technológiai újításokat vezetnek be Röszkén a zsúfoltság csökkentésére és tervezik a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítását.

Szerbia Magyarország első számú kereskedelmi partnere Közép-Európa déli részén, tavaly a két ország közötti forgalom elérte a rekordnak számító 2,5 milliárd eurót. Az együttműködést még szorosabbra fűzi a vajdasági gazdaságfejlesztési program, amely a 10 426 vállalkozónak nyújtott 38 milliárd forintos támogatással 75 milliárd forintnyi beruházás megvalósítását tette lehetővé.

A kormány támogatja azokat a magyar vállalkozásokat, amelyek a MOL és az OTP példáját követve befektetnek Szerbiában, erősítve mindkét ország gazdaságát

- közölte a miniszter.

A szerb-magyar kapcsolatok történelmi magaslatokat értek el, stratégiai partnerségről van szó a két ország között, a jó szomszédi viszonynak példaértékű a régióban és szélesebb körben is

- mondta a politikus.

Az új átkelőt 2,3 milliárd forintos beruházással alakították ki, európai uniós támogatással. A magyar oldalon 2,5 kilométer új utat építettek ki Kübekháza és a határ között, illetve felújították a határra vezető út 860 méteres belterületi szakaszát. A szerb oldalon felújították határállomáshoz vezető 1365 méteres utat. A 7 és 19 óra között nyitva tartó Kübekháza-Rábé határátkelőhelyet - autóbusz kivételével - a személyforgalom péntek délutántól használhatja. Az utasforgalmat mindkét ország hatóságai a magyar oldalon kialakított határállomáson ellenőrzik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

kübekháza

rábé

határ

határátkelő

határátkelőhely

szerbia

magyarország