Gombászó férfira támadt a medve: belehalt sérüléseibe

hvg.hu   
  Megosztom
Gombászó férfira támadt a medve: belehalt sérüléseibe

Két medvetámadás is történt Romániában, egy embert Bákó megyében megölt egy állat, Beszterce megyében pedig szintén egy medve sebesített meg egy férfit - írta a HVG.

Ahogy a portál írja a Bákó megyei Barsanesti határában támadott meg egy férfit a medve, aki társaival gombászott. A férfi társai mentőt hívtak, de mire az a helyszínre érkezett, az áldozat belehalt súlyos sérüléseibe.

Beszterce megyében történt egy másik medvetámadás, Simontelke (Simionesti) határában. Akkor egy 39 éves férfire támadt rá egy medve, aki társaival vaddisznóvadászaton vett részt. Ő a nyakán és az arcán sérült meg, de a combján is ejtett karmolást, harapást az állat. Sérülései nem voltak életveszélyesek.

Elsősorban Székelyföldön érzékelték a medvék túlszaporodását az elmúlt két évben. Itt egyre gyakoribbak lettek az emberek és háziállatok elleni medvetámadások. Ebben az évben Románia egyre nagyobb területén történtek hasonló támadások, a jelentések szerint a veszélyes vadállatok egyre szokatlanabb helyeken bukkannak fel. Erre jó példa az október közepén a Maros megyei Vámosudvarhelyen történt medvetámadás, ahol egy horgász esett áldozatául egy megdvének. De szombat reggel a Szeben megyei Medgyesen a főtér közelében is láttak kószálni egy medvét.

2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta Romániában, így az azt követő években szaporodott túl a medveállomány. Az ezt megelőző években évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a környezetvédelmi minisztérium. A legfrisebb adatok szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A tavaly kibocsátott, medvepopuláció megőrzésére vonatkozó akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

medvetámadás

románia

bakó megye

beszterce

vadászat