Gombászó férfira támadt a medve: belehalt sérüléseibe

hvg.hu   
  Megosztom
Gombászó férfira támadt a medve: belehalt sérüléseibe

Két medvetámadás is történt Romániában, egy embert Bákó megyében megölt egy állat, Beszterce megyében pedig szintén egy medve sebesített meg egy férfit - írta a HVG.

Ahogy a portál írja a Bákó megyei Barsanesti határában támadott meg egy férfit a medve, aki társaival gombászott. A férfi társai mentőt hívtak, de mire az a helyszínre érkezett, az áldozat belehalt súlyos sérüléseibe.

Beszterce megyében történt egy másik medvetámadás, Simontelke (Simionesti) határában. Akkor egy 39 éves férfire támadt rá egy medve, aki társaival vaddisznóvadászaton vett részt. Ő a nyakán és az arcán sérült meg, de a combján is ejtett karmolást, harapást az állat. Sérülései nem voltak életveszélyesek.

Elsősorban Székelyföldön érzékelték a medvék túlszaporodását az elmúlt két évben. Itt egyre gyakoribbak lettek az emberek és háziállatok elleni medvetámadások. Ebben az évben Románia egyre nagyobb területén történtek hasonló támadások, a jelentések szerint a veszélyes vadállatok egyre szokatlanabb helyeken bukkannak fel. Erre jó példa az október közepén a Maros megyei Vámosudvarhelyen történt medvetámadás, ahol egy horgász esett áldozatául egy megdvének. De szombat reggel a Szeben megyei Medgyesen a főtér közelében is láttak kószálni egy medvét.

2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta Romániában, így az azt követő években szaporodott túl a medveállomány. Az ezt megelőző években évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a környezetvédelmi minisztérium. A legfrisebb adatok szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A tavaly kibocsátott, medvepopuláció megőrzésére vonatkozó akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medve

medvetámadás

románia

bakó megye

beszterce

vadászat