Itt az idő: most már érdemes téligumira váltani

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az idő: most már érdemes téligumira váltani

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysághoz tartozó siklósi kapitányság azt tanácsolja, hogy az őszi időjárás beköszöntével a közlekedési szokásokon is változtassanak a járművezetők. A rendőrök el is mondták, mire kell figyelni - írja a bama.hu.

A hétvégi óraátállítást követően előfordulhat, hogy már sötétben indulunk a munkába, és a hazafelé vezető úton is korábban ránk sötétedik. Az éjszakai fagyok miatt az úttest csúszóssá válhat, a sötétség és az egyre gyakrabban leszálló köd pedig próbára teszi érzékszerveinket, ráadásul a szokásosnál fáradtabbnak érezhetjük magunkat. A vezetési képességeinkre és reakcióidőnkre ez hátrányosan hat, ezért növekedhet a közúti balesetek kockázata

- közölte a siklósi rendőrök közleményét a portál.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ne hajtsunk a legnagyobb megengedett sebességgel ilyenkor, hanem menjünk sokkal lassabban, hiszen ügyelnünk kell a megváltozott látási és útviszonyokra. Ráadásul azzal is számolnunk kell, hogy biztonságosan meg tudjunk állni akkor is, ha valami hirtelen elénk kerül. A szakemberek kiemelték azt is, hogy veszélyt jelent az utakon közlekedőkre, a fákról lehulló levéltömeg az első néhány fagyos éjszaka után, de kockázatot jelent az őszi betakarítási időszakban a mezőgazdasági gépek által útra felhordott sár is.

Amit fontosnak tartanak a szakértők, az az, hogy nem csak indulás előtt, de hazaérkezés után is ellenőrizzük le a lámpákat a kocsin. Hiszen nemcsak jól látnunk kell az utat, hanem a többi közlekedőnek is jól kell látnia bennünket. A mostani ködös, esős időjárásban nagyon fontos a hátsó lámpák és a ködfényszórók helyes működése is.

Már nem nyújtanak kellő tapadást a nyári abroncsok az útburkolat áthűlése miatt. Éppen ezért már elvégezhetjük a téli gumik felszerelését. Ajánlott felmérni mindig az útburkolat állapotát, ez induláskor alacsony sebességnél történő fékezéssel ellenőrizhető.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

autó

gumi

utazás

abroncs

téli gumi

téli időjárás