Eltűnt egy komplett tórendszer Magyarországon: videón a sokkoló látvány

HelloVidék   
  Megosztom
Eltűnt egy komplett tórendszer Magyarországon: videón a sokkoló látvány

Teljesen eltűnt a debreceniek kedvelt kirándulóhelyén levő tórendszer. A fancsikai tavak medre kiszáradt, a halak elpusztultak, holott korábban nemzetközileg is ismert horgászhely volt. A vízügy szerint ez a tórendszer a környék belvízeiből töltődött, de már nem először tűnik el belőle a víz. A keleti-főcsatornából lehetne táplálni a tórendszert, de ennek költségeit egyelőre nem tudják biztosítani - hangzott el az ATV Híradójában.

A Debrecen mellett található Fancsikai-tavakba négy éve még egy tonnányi pontyot telepítettek abban bízva, hogy a tóban sokáig lehet majd horgászni. Mostanra azonban teljesen eltűnt a víz a mederből, mely már nem először történik meg. A kedvelt kirándulóhely teljesen kihalt, a kiszáradt mederben pedig döglött és vergődő halak tömegeivel találkozhatnak a látogatók. A vízügy tájékoztatása szerint a kiszáradás annak köszönhető, hogy nem rendelkezik természetes befolyóval a tórendszer, csupán a környező területeken található belvizek táplálják azt, aszályos időszakokban pedig annyira alacsony a belvíz, hogy a tóból is eltűnik a víz.

Nekem ez a szívügyem volt ez a tó. Nagyon sokat mentettem a tavat. Sokat próbáltam, hogy a víz benne maradjon. A környéket sokat tisztítottuk, a szemetet összeszedtük, sokat segítettük a hatóság munkáját. Amit el tudtunk emberileg követni, azt mi elkövettük.

- mondta Gál Barna József az ATV Híradónak. Ahogyan a portál fogalmazott, a vízügy szerint már vannak tervez arra vonatkozóan, hogy a keleti főcsatornával kössék össze a tórendszert, azonban a kiépítés és a szivattyúk miatt költséges az üzemeltetés. A vízügy abban bízik, hogy olyan uniós pályázatot fognak találni, amellyel megmenthetik a tórendszert és folyamatos vízpótlásra is lesz lehetőség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

debrecen

kiszáradás

horgászat