Nagy beruházás Szombathelyen: modernizálják a Képtárat

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy beruházás Szombathelyen: modernizálják a Képtárat

Még az idén kezdetét veszi a Szombathelyi Képtár rekonstrukciója. A kivitelezést végző Homlok Építő Zrt. 2019. október 10-én vette át a munkaterületet, ahol tetőfelújítást, homlokzati rekonstrukciót, belső modernizációt és parkosítást fognak elvégezni. A feladatra 12 hónap áll rendelkezésre, így várhatóan 2020 októberében veheti használatba a város a megújult intézményt. A munkálatok célja, hogy korszerű, a 21. század követelményeinek megfelelő formában térjen vissza a múzeum a szombathelyi kulturális életbe.

A múzeum Mátis Lajos tervei szerint épült fel 1985-ben, az ő nevéhez kötődik több szombathelyi modernista épület mellett a Savaria mozi is. Azonban az elmúlt közel 35 év során nem végeztek jelentős felújítást a Képtáron, így az épület állaga mostanra jelentősen leromlott, ami nemcsak esztétikailag, de funkcionálisan is egyre komolyabb problémát jelentett.

A szigetelés meghibásodása miatt a falak olyan mértékben beáztak, hogy az állandó kiállítást a műtárgyak védelme érdekében azonnali hatállyal le kellett bontani. Több kiállítás megrendezéséről le kellett mondania az intézménynek a klímarendszer meghibásodása miatt, nem tudták garantálni ugyanis a megfelelő páratartalmat, és ezzel a műtárgyvédelmi előírások betartását. Természetesen a fűtés hiánya a látogatók számára sem tette vonzóvá a múzeumlátogatást. A korszerűsítés mostanra elodázhatatlanná vált.

Az épület összesen 2000 négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkezik, ami három, egyenként nagyjából 500 négyzetméteres, nagyobb kiállítóteret jelent, emellett több kisebb helyiség nyújt lehetőséget kamarakiállítások rendezésére. A múzeumhoz tartozik még restaurátorműhely, szakkönyvtár, adattár, konferencia- és vetítőterem, valamint gyermekfoglalkoztató.

A munkálatok során külső parkosítással rendezik a múzeum környezetét, felújítják az épület tető- és homlokzati szigetelését, kicserélik a nyílászárókat, valamint a hő- és vízszigeteléseket. A kiállítótereket korszerűsítik, új műtárgyvilágítási rendszert építenek ki, valamint létrehoznak egy múzeumshopot és büféteret. A villamos berendezések felújításával kialakítják a homlokzati díszkivilágítást, és rendezik a belső tűzjelző és füstelvezető struktúrát.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott Képtár turisztikai célú felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának keretében valósul meg. A közbe-szerzési eljárás eredményeképp a munkálatokat a Homlok Építő Zrt. végzi el, összesen 838 millió 140 ezer forint értékben. A kivitelezési munkálatok várható befejezésére 2020 októberében kerül sor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szombathely

képtár

szombathelyi képtár

felújítás

modernizálás