Ez lehet a megoldás: így védhető ki rengeteg vadbaleset

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lehet a megoldás: így védhető ki rengeteg vadbaleset

Az utóbbi időben egyre több vadbalesetről számolnak be olvasóink. De nem csak az utak mentén találkoznak a szarvassal, vaddisznóval, az állatok a kiskertekbe is gyakran betérnek. Erdős területen és szántóföldek mellett haladva is találkozhatunk vadakkal, ennek legvalószínűbb oka, hogy ősz végéig tartanak a párzási időszakok. A vadbalesetek gyakorisága olvasóinknak is feltűnt, több levél is érkezett szerkesztőségünkbe a témában - írja a bama.hu.

Látható, hogy rengeteg a vad a környékünkön. Felvetődik a kérdés: miért nem tudják hathatósan elvégezni a vadászok a munkájukat?

- írta egy olvasó a portálnak küldött levelében.

Nem értek egyet azzal, hogy öljük meg az állatokat csak azért, mert egyesek szerint túl sokan vannak. Azzal viszont nem tudok vitatkozni, hogy veszélyes a jelenlétük – komoly balesetek kiváltói lehetnek. Az utak biztonságát kellene növelni

– fogalmazott egy másik olvasó.

Szakemberek szerint tényleg gyakori a vad és gépjármű ütközése, de Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke úgy véli, a jelenségnek több oka is van.

Sajnos nincs sok vad, csak az a kevés is, ami van, nincs a helyén. Erdősítések vannak és a jó vadbúvóhelyek – például a Mecseken is – ki vannak kerítve. Így a vadak be vannak zúdítva a mezőgazdasági területekre, amelyek mellett ott az út. Probléma, hogy a mezőgazdaságban kárt okoznak, de gond az is, hogy nem találnak vissza az eredeti élőhelyükre

- magyarázta a szakember.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis, hol legyenek a vadak? Az OVSZ Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke szerint mi emberek generáljuk a problémát. Úgy véli a megoldás az lenne, ha minél kevesebb kerítés lenne és a vadak (szarvasok és vaddisznók) visszatalálnának az eredeti élőhelyükre, az erdőbe.

Ameddig az eredeti élőhelyükön kerítések vannak, kikerítik őket, nem találnak vissza . Ennek következménye, hogy a mezőgazdaságban is elkezdenek keríteni, mert nem akarják, hogy az ő kukoricájukat egye a vad. Innentől kezdve az a kérdés, hogy akkor mégis hol legyen az állat? Mi sem tudjuk megválaszolni a kérdést, hogy ki az, aki szívesen látná őket. Ez a Vadászkamara napi problémája, szakembereinkkel keressük rá a megoldást

- mondja a szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadbaleset

őz

szarvas

vaddisznó

baleset

károk

vadkár

autó