Ez lehet a megoldás: így védhető ki rengeteg vadbaleset

HelloVidék   
  Megosztom
Ez lehet a megoldás: így védhető ki rengeteg vadbaleset

Az utóbbi időben egyre több vadbalesetről számolnak be olvasóink. De nem csak az utak mentén találkoznak a szarvassal, vaddisznóval, az állatok a kiskertekbe is gyakran betérnek. Erdős területen és szántóföldek mellett haladva is találkozhatunk vadakkal, ennek legvalószínűbb oka, hogy ősz végéig tartanak a párzási időszakok. A vadbalesetek gyakorisága olvasóinknak is feltűnt, több levél is érkezett szerkesztőségünkbe a témában - írja a bama.hu.

Látható, hogy rengeteg a vad a környékünkön. Felvetődik a kérdés: miért nem tudják hathatósan elvégezni a vadászok a munkájukat?

- írta egy olvasó a portálnak küldött levelében.

Nem értek egyet azzal, hogy öljük meg az állatokat csak azért, mert egyesek szerint túl sokan vannak. Azzal viszont nem tudok vitatkozni, hogy veszélyes a jelenlétük – komoly balesetek kiváltói lehetnek. Az utak biztonságát kellene növelni

– fogalmazott egy másik olvasó.

Szakemberek szerint tényleg gyakori a vad és gépjármű ütközése, de Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke úgy véli, a jelenségnek több oka is van.

Sajnos nincs sok vad, csak az a kevés is, ami van, nincs a helyén. Erdősítések vannak és a jó vadbúvóhelyek – például a Mecseken is – ki vannak kerítve. Így a vadak be vannak zúdítva a mezőgazdasági területekre, amelyek mellett ott az út. Probléma, hogy a mezőgazdaságban kárt okoznak, de gond az is, hogy nem találnak vissza az eredeti élőhelyükre

- magyarázta a szakember.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis, hol legyenek a vadak? Az OVSZ Baranya megyei Területi Szervezetének elnöke szerint mi emberek generáljuk a problémát. Úgy véli a megoldás az lenne, ha minél kevesebb kerítés lenne és a vadak (szarvasok és vaddisznók) visszatalálnának az eredeti élőhelyükre, az erdőbe.

Ameddig az eredeti élőhelyükön kerítések vannak, kikerítik őket, nem találnak vissza . Ennek következménye, hogy a mezőgazdaságban is elkezdenek keríteni, mert nem akarják, hogy az ő kukoricájukat egye a vad. Innentől kezdve az a kérdés, hogy akkor mégis hol legyen az állat? Mi sem tudjuk megválaszolni a kérdést, hogy ki az, aki szívesen látná őket. Ez a Vadászkamara napi problémája, szakembereinkkel keressük rá a megoldást

- mondja a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vadbaleset

őz

szarvas

vaddisznó

baleset

károk

vadkár

autó