Autósok figyelem: januártól megváltozik az üzemanyagok összetétele

MTI   
  Megosztom
Autósok figyelem: januártól megváltozik az üzemanyagok összetétele

Emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban szerdától. Érdemes ellenőriztetnie a régi típusú autót használóknak, hogy lehet-e a járműbe az új üzemanyagból tankolni.

Januártól Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz, ezért emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban. A kormány rendelet szerint a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya legalább 6,1% lesz, a dízelhez kevert biodízelé pedig az eddigi 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

Az új jelzésekkel már december végétől több helyen találkozhattak az autósok. Az akadály mentes átállás érdekében már a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele is megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak.

Több európai országban már átálltak az új összetételű üzemanyagra és az eddigi tapasztalatok alapján nem okozott semmilyen műszaki problémát, ennek ellenére célszerű a régi típusú gépkocsiknál a járműre vonatkozó előírások ellenőrzése. A fogyasztás nagymértékű megváltozása miatt aggódók számára viszont jó hír, hogy az új E10-es benzin használatával nem lehet majd lényeges eltérést tapasztalni ezzel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

autó

benzin

dízel

üzemanyag

változás