Sorozatos szabálytalanságokra bukkantak a nemzeti parkok ellenőrzésekor

HelloVidék   
  Megosztom
Sorozatos szabálytalanságokra bukkantak a nemzeti parkok ellenőrzésekor

A nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak az igazgatóságoknál. A 10 nemzeti park ellenőrzése alapján összesen az Állami Számvevőszék az agrárminiszternek 5, a nemzeti park igazgatóságok igazgatóinak pedig további 90 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében.

Mind a tíz magyarországi nemzeti park ellenőrzését befejezte az Állami Számvevőszék. A második ütemben a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Park 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le az ÁSZ. Az ellenőrzések sorozatos szabálytalanságokat tártak fel. A nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás, a pénzügyi és vagyongazdálkodás elszámoltathatóságának feltételei nem voltak biztosítottak a nemzeti park igazgatóságoknál. A tíz nemzeti park ellenőrzése alapján összesen az ÁSZ az agrárminiszternek öt, a nemzeti park igazgatóságok igazgatóinak pedig további 90 javaslatot fogalmazott meg a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok kijavítása érdekében.

A 10 nemzeti park területe összesen valamivel több mint 4800 négyzetkilométer, az ország területének mintegy 5%-a. Kezelői a nemzeti park igazgatóságok, melyek működési területükön ellátják a tájvédelmi körzetek és az országos jelentőségű természetvédelmi területek természetvédelmi kezelését is. Alapvető társadalmi érdek, hogy a jövő generációi is részesülhessenek a természeti értékekben, ehhez pedig szabályosan és átláthatóan működő nemzeti park igazgatóságokra van szükség, indokolják az ellenőrzések szükségességét.

Az ÁSZ két ütemben zárta le a 10 nemzeti park ellenőrzését

December 20-án fejeződött be az Aggteleki, a Fertő-Hanság, a Hortobágyi, a Kiskunsági és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése. A második ütemben pedig a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva, a Duna-Ipoly és az Őrségi Nemzeti Park 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését zárta le az ÁSZ. Az ellenőrzött időszakban a nemzeti park igazgatóságok feletti irányítói jogokat a Földművelésügyi Minisztérium (ma: Agrárminisztérium) gyakorolta. 2017-ben

Elszámoltathatatlan gazdálkodás és korrupciós veszélyek a nemzeti parkoknál

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a csopaki székhelyű Balaton-felvidéki, az egri székhelyű Bükki, a pécsi székhelyű Duna-Dráva, az esztergomi székhelyű Duna-Ipoly és az őriszentpéteri székhelyű Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának

Továbbá a korrupciós veszélyekkel szembeni védettség egyik nemzeti parknál sem nem volt biztosított.

Az újabb öt jelentésben az ÁSZ összesen 42 javaslatot fogalmazott meg

Az ellenőrzések megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a második ütemben az öt nemzeti park igazgatósága igazgatójának összesen 40, míg az agrárminiszternek kettő javaslatot tett a feltárt szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetése, illetve kijavítása érdekében. A megállapítások és javaslatok alapján az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nemzeti parkok

állami számvevőszék

ellenőrzés