Nagyszabású fejlesztés: új gyorsforgalmi kötheti össze a két vasi várost

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyszabású fejlesztés: új gyorsforgalmi kötheti össze a két vasi várost

Új nyomvonalon 14 kilométeren 2x2 sávos, 4,7 kilométeren pedig 2x1 sávos utat alakítanak ki Szombathely és Kőszeg között. A közbeszerzési adatok alapján egyelőre a keresik a tervezőt.

Gyorsforgalmi utat építhetnek Szombathely és Kőszeg között. A fejlesztés keretében új nyomvonalon 14 kilométeren 2x2 sávos, valamint 4,7 kilométeren 2x1 sávos utat alakítanak ki, a közbeszerzési adatok alapján a fejlesztéshez jelenleg a keresik a tervezőt. A Nemzeti Infrastruktúra Zrt. beruházásában az új nyomvonal csatlakozik majd Szombathely északi elkerülőjéhez, írja a Magyar Építők.

Az új nyomvonal a tervezett Söptei úti új különszintű csomóponttól indulva 2x2 sávos, fizikai elválasztással rendelkező főútként északról kerüli majd el a Szombathelyi repülőteret, majd Gyöngyösfalut, Lukácsházát, Kőszegfalvát és Kőszeget, így érve el a Kőszeg-Centrum csomópontot.

A Söptei úti új különszintű csomópont és Kőszeg-Centrum csomópont között 2x2 sávos, új nyomvonalú egybefüggően 14 kilométer hosszú szakasz épül meg. A Kőszeg-Centrum csomópont és Kőszeg északi csomópontja között 2x1 sávos, új nyomvonalú szakasz épül 4,7 kilométer hosszan.

A nyomvonalon három különszintű csomópontot alakítanak ki:

  • Gyöngyösfalu csomópont (új bekötéssel a település felé),
  • Lukácsházai csomópont (87 sz. közúti folyosó - 8641 j. ök. út),
  • Kőszeg-Centrum csomópont (87 sz. közúti folyosó - 8627 j. ök. út)


Ezen kívül egy szintbeli csomópontot is építenek Kőszeg északi csomópontjaként, amit csatlakoztatnak a jelenleg építés alatt lévő 87. számú főút Kőszeg-Rattersdorf országhatár közötti szakaszhoz.

A nyomvonalon két különszintű átvezetés kialakítása is szükséges: egy mezőgazdasági földút átvezetése Lukácsháza térségében és a 8636 j. út különszintű átvezetése. A projekt magában foglalja a nyomvonal által elvágott területek kiszolgálására párhuzamos földutak, négy vadátjáró és egy pár pihenőhely kialakítását is.

Szombathelyhez kapcsolódóan több út tervezése is folyamatban van: egyrészt egy 6,2 kilométeres, a várost északkeletről elkerülő út az M86-os gyorsforgalmi úthoz csatlakozva, másrészt pedig egy 26 kilométeres útszakaszhoz is keresik a tervezőt, ami a város keleti határa és Körmend keleti határa között épül majd meg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyorsforgalmi

kőszeg

szombathely