Felbolydulhat az ingatlaneladás a Balatonon: így szorítanák vissza a telekspekulációt

infostart.hu   
  Megosztom
Felbolydulhat az ingatlaneladás a Balatonon: így szorítanák vissza a telekspekulációt

Leszámolna a kormány az olyan ingatlanspekulációkkal, amikor valaki megvesz egy külterületi ingatlant, majd a belterületté nyilvánítást követően jóval magasabb áron eladja. A visszaéléseket visszaszorítani szándékozó törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be novemberben, az Országgyűlés pedig december elején fogadta el. Ennek értelmében azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új illetéket vetnek ki február 1-jétől. Az illeték mértéke az ingatlaneladás nyereségének 90 százaléka - írja a veol.hu.

Ahogy a portál írja, akár magánszemélyről, akár cégről van szó, az ingatlanok értékesítése előtt az adóhatóság állípítja meg majd a lakás vagy ház értékét. Ezen felül, amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, annak a 90 százalékát tőle visszterhes vagyonátruházási illeték címén elvonják.

Abban az esetben, ha a megvásárolt ingatlan forgalmi értékét nem állapították meg, akkor a szerzés időpontjára utólagosan megállapított forgalmi érték és az állami adóhatóság által az eladás időpontjára megállapított forgalmi érték különbözete után kell majd megfizetni az illetéket.

Érvényes mindez csak akkor lesz, ha az eladást megelőző tíz éven belül történt a belterületbe vonás. A szabályozás csak a 2020. február 1-jét követően belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik majd.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

adó

illeték

büntetés

díj

bírság

telek

építkezés