Felbolydulhat az ingatlaneladás a Balatonon: így szorítanák vissza a telekspekulációt

infostart.hu   
  Megosztom
Felbolydulhat az ingatlaneladás a Balatonon: így szorítanák vissza a telekspekulációt

Leszámolna a kormány az olyan ingatlanspekulációkkal, amikor valaki megvesz egy külterületi ingatlant, majd a belterületté nyilvánítást követően jóval magasabb áron eladja. A visszaéléseket visszaszorítani szándékozó törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be novemberben, az Országgyűlés pedig december elején fogadta el. Ennek értelmében azon külterületi ingatlanok után, amelyeket belterületbe sorolnak át, egy új illetéket vetnek ki február 1-jétől. Az illeték mértéke az ingatlaneladás nyereségének 90 százaléka - írja a veol.hu.

Ahogy a portál írja, akár magánszemélyről, akár cégről van szó, az ingatlanok értékesítése előtt az adóhatóság állípítja meg majd a lakás vagy ház értékét. Ezen felül, amennyivel ez több a külterület megvásárlásakor megállapított értéknél, annak a 90 százalékát tőle visszterhes vagyonátruházási illeték címén elvonják.

Abban az esetben, ha a megvásárolt ingatlan forgalmi értékét nem állapították meg, akkor a szerzés időpontjára utólagosan megállapított forgalmi érték és az állami adóhatóság által az eladás időpontjára megállapított forgalmi érték különbözete után kell majd megfizetni az illetéket.

Érvényes mindez csak akkor lesz, ha az eladást megelőző tíz éven belül történt a belterületbe vonás. A szabályozás csak a 2020. február 1-jét követően belterületbe vont ingatlanokra vonatkozik majd.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

adó

illeték

büntetés

díj

bírság

telek

építkezés