Több komoly sportfejlesztés jön a balatoni strandokon 2020-ban: itt a lista

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Több komoly sportfejlesztés jön a balatoni strandokon 2020-ban: itt a lista

A sport és a mozgás fontosságára hívják fel a figyelmet a Mozdulj Balaton! szabadidős sportprogram sorozat szervezői. Idén a magyar tenger harmincöt településének negyven strandján várják ingyenes sportprogramok az érdeklődőket, ahol bárki használhatja az ide telepített eszközöket. A Balaton Fejlesztési Tanács tavaly decemberi ülésén tárgyalta a programsorozat tavalyi előkészítésének, lebonyolításának tapasztalatait. Az idei évre vonatkozó elképzelésekről és tervekről a február 21-i ülésen döntöttek. A HelloVidék most megmutatja a programsorozat 2020. évi fő célkitűzéseit és eláruljuk azoknak a strandoknak a helyét és az időpontokat is, amelyeket már most érdemes beírni a naptárunkba.

A balatoni strandokon található sportlétesítmények fejlesztése, újabb sportolásra alkalmas helyek kialakítása, a pályák felszereltségének korszerűsítése és a sportprogramok kínálatának bővítése. Ezek és ennél még sokkal több a célja a Mozdulj Balaton! szabadidős sportprogram sorozatnak, amelyre idén is rengetegen várnak a magyar tenger mentén. A szervezők elsősorban olyan sportágak versenyeinek szervezését valósítják meg, amelyek népszerűek az üdülők és turisták körében, azok szabályai könnyedén elsajátíthatók, és nem utolsó sorban jól illeszthetők a Balaton-parti strandi környezetbe.

Tavaly összesen harminchárom település harmincnyolc strandján, 342 helyi programnapon 29 707 fő részvételét regisztrálták a helyi szervezők. Ez az előző évekhez képest 2 százalékos növekedés. Korosztályokat tekintve továbbra is a fiatal korosztály, a 6-25 év közöttiek a legaktívabbak, akik több, mint 73 százalékát teszik ki az összes résztvevőnek. A férfiak és nők aránya viszont nem változott az előző évekhez képest: előbbiek aránya körülbelül kétszer akkora, 65 és 35 százalékot tesz ki

– hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi, februári ülésén.

A sportágak népszerűségi listáján a vízi játékok megelőzték a strandfoci hatfős változatát. Közben továbbra is a strandröplabda a legnépszerűbb sportág, a résztvevők megközelítően 20 százaléka ebben a sportágban vett részt. Emellett igen népszerűek a vízi játékok, a hat- és a háromőfs strandfoci, az asztalitenisz, a vízilabda, a streetball, a lábtenisz, valamint a tollaslabda, a teqball, a strandkézilabda és a petanque.

Folytatni szeretnénk a már több, mint tíz éve vásárolt, elhasználódott szárazföldi és vízben elhelyezett sporteszközök cseréjét. Új sportágként húsz strandon bevezetjük az úgynevezett tchoukball sportágat és ellátjuk őket a játékhoz szükséges eszközökkel. További teqball asztalok és hozzá tartozó információs táblák, valamint kültéri asztalitenisz asztalok vásárlását is tervezzük. Előkészítjük az idén bekapcsolódó Kővágóörs-Pálköve Strand eszközökkel való ellátását, és befejezzük a gyenesdiási Lidó Strand eszközfejlesztését. Sportszervásárlás kapcsán a szokásos labdák mellett húsz strandra vásárolunk petanque készletet

– hangsúlyozta Bartsch János program menedzser a programsorozat 2020. évi célkitűzéseiről.

Ez már a 17. alkalom lesz, hogy a Balaton-parti strandok már télen elkezdik a felkészülést a nyári szezonra és a mozogni vágyók fogadására. Nem véletlenül: az elképzeléseket már tavaly egyeztették az EMMI Sportért Felelős Államtitkárságával, májusban tájékoztatják a résztvevő strandok működtetőit a legfontosabb tudni- és tennivalókról, ezután egyeztetnek az érdekeltekkel, majd június 18-án Alsóőrsön, majd június 21-én Balatonfenyvesen készítik fel a három megye (Somogy, Zala, Veszprém) programszervezőit.

Az idei évben összesen harmincöt település negyven strandja vállalta a részvételt:

Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár kettő stranddal, Balatonszárszó kettő stranddal, Balatonőszöd, Balatonszemes kettő stranddal, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Balatonberény, Keszthely, Gyenesdiás kettő stranddal, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Balatonederics, Szigliget, Badacsonytomaj, Ábrahámhegy, Révfülöp, Kövágóörs-Pálköve, Balatonszepezd, Zánka, Balatonakali, Balatonudvari, Tihany, Balatonfüred kettő stranddal, Csopak, Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok.

Valamennyi település strandján kilenc szervezett programnappal számolnak, ebből a hét szombati dátum a következő: július 4., 11., 18., 25., illetve augusztus 1., 8., 15. A szezont lezárása idén Vonyarcvashegyen, a Lídó strandon lesz 2020. augusztus 29-én (szombat), ahol a harmincöt település negyven strandja csapatainak részvételével szervezik meg a XVI. „Mozdulj, Balaton!” Sporttalálkozót.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

utazás

balaton

sport

magyar tenger

strand