Különleges állat bukkant fel a Kígyósi-pusztán: ilyen madarat ritkán látni

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges állat bukkant fel a Kígyósi-pusztán: ilyen madarat ritkán látni

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén az elmúlt fél évszázadban egyetlen alkalommal sem regisztráltak fekete sast. Ezért is számít rendkívüli érdekességnek, hogy a február 19-i terepbejárás során e ritka madárfaj egy fiatal példánya is szem elé került - írja a beol.hu.

Ahogy a portál írja, a fekete sasok Kelet-Európában és Ázsiában költenek. A Kárpát-medencében ősztől kora tavaszig fordulnak elő, nagyon kis számban. A tapasztalatok alapján, a Magyarországon időző példányok száma csak kivételes esetekben közelíti meg a tíz példányt, általában ennél kevesebb madárról tudnak a kutatók.

A sasok ezen fajtája a nedves, vizenyős területeket szereti, ezért legtöbbször a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten, a Biharugrai-halastavak környékén bukkan fel telente 1-1 példány. Arra azonban, hogy a Kígyósi-pusztán is megjelent volna, az elmúlt 50 évben nem volt példa.

A fekete sas régebbi magyar neve nagy békászósas, ami arra utal, hogy elsősorban a vizek közelében, nedves élőhelyeken szeret tartózkodni, mert ott talál táplálékot: békákat, kígyókat, vízisiklókat. Sas lététre viszonylag rendszeresen fogyaszt rovarokat, de az állati tetemek eltakarításából is kiveszi a részét. A Kígyósi-pusztán jó eséllyel találhatott vízisiklókat a vízállásokban

- írta meg a lap.

A Kígyósi-pusztán megfigyelt madarat varjak és ragadozó madarak (rétihéják, egerészölyvek) kísérték, ez a sasok esetében általában így van. A szakemberek a terepbejárás során ugyanazon a napon két alkalommal is látták a fekete sast

- olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sas

fekete sas

kígyósi-puszta

állat

madár