Különleges állat bukkant fel a Kígyósi-pusztán: ilyen madarat ritkán látni

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges állat bukkant fel a Kígyósi-pusztán: ilyen madarat ritkán látni

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén az elmúlt fél évszázadban egyetlen alkalommal sem regisztráltak fekete sast. Ezért is számít rendkívüli érdekességnek, hogy a február 19-i terepbejárás során e ritka madárfaj egy fiatal példánya is szem elé került - írja a beol.hu.

Ahogy a portál írja, a fekete sasok Kelet-Európában és Ázsiában költenek. A Kárpát-medencében ősztől kora tavaszig fordulnak elő, nagyon kis számban. A tapasztalatok alapján, a Magyarországon időző példányok száma csak kivételes esetekben közelíti meg a tíz példányt, általában ennél kevesebb madárról tudnak a kutatók.

A sasok ezen fajtája a nedves, vizenyős területeket szereti, ezért legtöbbször a Körös-Maros Nemzeti Parkon belül a Kis-Sárréten, a Biharugrai-halastavak környékén bukkan fel telente 1-1 példány. Arra azonban, hogy a Kígyósi-pusztán is megjelent volna, az elmúlt 50 évben nem volt példa.

A fekete sas régebbi magyar neve nagy békászósas, ami arra utal, hogy elsősorban a vizek közelében, nedves élőhelyeken szeret tartózkodni, mert ott talál táplálékot: békákat, kígyókat, vízisiklókat. Sas lététre viszonylag rendszeresen fogyaszt rovarokat, de az állati tetemek eltakarításából is kiveszi a részét. A Kígyósi-pusztán jó eséllyel találhatott vízisiklókat a vízállásokban

- írta meg a lap.

A Kígyósi-pusztán megfigyelt madarat varjak és ragadozó madarak (rétihéják, egerészölyvek) kísérték, ez a sasok esetében általában így van. A szakemberek a terepbejárás során ugyanazon a napon két alkalommal is látták a fekete sast

- olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sas

fekete sas

kígyósi-puszta

állat

madár