Különleges madarat észleltek Mátraalján: ritkán kerül szem elé ez a faj

MTI   
  Megosztom
Különleges madarat észleltek Mátraalján: ritkán kerül szem elé ez a faj

Rendkívül ritkán kerül szem elé ez a gyönyörű faj, de Molnár Márton kollégánk lencsevégre kapta - osztotta meg a hírt a Bükki Nemzeti Park.

Az örvös rigó Európa magashegységeiben és Észak-Európában fészkelő madárfaj. Mérete, testfelépítése és viselkedése hasonló a hazánkban jól ismert fekete rigóéhoz, mellén azonban fehér örv látható. Ezen túl az evezőtollainak jól látható fehér szegései vannak, ami miatt röptében szárnya világosnak tűnik. Két alfaja fordul elő Európában, a ssp. torquatus a kontinens északi részén fészkel, és hazánkban rendkívül ritka. A ssp. alpestris alfaj Közép- és Dél-Európában fészkel, és hazánkon rendszeresen átvonul.

Hiába, hogy rendszeres átvonuló Magyarországon, mégis rendkívül ritkán kerül szem elé ez a gyönyörű faj. Ennek oka, hogy valószínűleg csak kis számban szelik át országunkat, illetve vonulásuk nagyon gyors. Főként március végén és április elején találkozhatunk vele, rendszerint énekes rigók és fekete rigók csapataiba vegyülve.

Az örvös rigónak évente mindössze néhány megfigyelése van hazánkban. Ezért is különlegesség, hogy a napokban a Mátrai Tájegységben is sikerült észlelnünk egy „alpestris” alfajhoz tartozó hím példányt, amint énekes rigók csapatával vonult

- írták közleményükben.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bükk

bükki nemzeti park

bükki nemzeti park igazgatóság

fotó

madár