Különleges madarat észleltek Mátraalján: ritkán kerül szem elé ez a faj

MTI   
  Megosztom
Különleges madarat észleltek Mátraalján: ritkán kerül szem elé ez a faj

Rendkívül ritkán kerül szem elé ez a gyönyörű faj, de Molnár Márton kollégánk lencsevégre kapta - osztotta meg a hírt a Bükki Nemzeti Park.

Az örvös rigó Európa magashegységeiben és Észak-Európában fészkelő madárfaj. Mérete, testfelépítése és viselkedése hasonló a hazánkban jól ismert fekete rigóéhoz, mellén azonban fehér örv látható. Ezen túl az evezőtollainak jól látható fehér szegései vannak, ami miatt röptében szárnya világosnak tűnik. Két alfaja fordul elő Európában, a ssp. torquatus a kontinens északi részén fészkel, és hazánkban rendkívül ritka. A ssp. alpestris alfaj Közép- és Dél-Európában fészkel, és hazánkon rendszeresen átvonul.

Hiába, hogy rendszeres átvonuló Magyarországon, mégis rendkívül ritkán kerül szem elé ez a gyönyörű faj. Ennek oka, hogy valószínűleg csak kis számban szelik át országunkat, illetve vonulásuk nagyon gyors. Főként március végén és április elején találkozhatunk vele, rendszerint énekes rigók és fekete rigók csapataiba vegyülve.

Az örvös rigónak évente mindössze néhány megfigyelése van hazánkban. Ezért is különlegesség, hogy a napokban a Mátrai Tájegységben is sikerült észlelnünk egy „alpestris” alfajhoz tartozó hím példányt, amint énekes rigók csapatával vonult

- írták közleményükben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bükk

bükki nemzeti park

bükki nemzeti park igazgatóság

fotó

madár