Hihetetlen: ekkorát változik a belföldi nyaralás a koronavírus-járvány miatt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Hihetetlen: ekkorát változik a belföldi nyaralás a koronavírus-járvány miatt

Azon, hogy az emberek 6 hétnyi bezártság után már vágynak a szabadba, a természetbe, vagy csak el otthonról, nem lehet csodálkozni, sőt, most már azt is tudjuk, hogy a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után.

Míg alig több mint két hónapja még a turistarohamba belefulladó nagyvárosokról írtunk, mára az üres utcákról, elhagyatott világörökségi helyszínekről, és a szinte haldokló ágazatról szólnak a hírek. De vajon mire számíthatnak a karanténba belefáradó magyarok, mehetnek-e, merjenek-e idén nyaralni? A szakemberek bíznak még a szezonban, ám az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal szerint a valódi érdeklődés a tavalyi év legfeljebb 10-15 százaléka, írja a Pénzcentrum.

Hogy mi lesz az idei nyár sora, már ami az utazásokat, nyaralásokat illeti, az innen, április végéről nézve még teljességgel bizonytalan. Vannak persze különféle elméletek és javaslatok, ám ezeket a forgatókönyveket még bőven felülírhatja az élet. A Turisztikai Világszervezet március végén közölt legfrissebb előrejelzése szerint a nemzetközi szinten utazók száma 20-30 százalékkal csökkenhet az idén a tavalyi másfél milliárdhoz képest.

Karsai Árpád, a Turisztikai Fejlesztők és Tanácsadók Szövetségének alelnöke 2020 februárjának közepén adott interjút a portálnak, amiben a városi turizmusról, a túlturizmusról volt szó, és arról, hogyan fulladnak bele a nagyvárosok a látogatók áradatába. Akkor még nem lehetett pontosan látni, miképp semmisül meg egyik pillanatról a másikra az iparág, ám a szakember már előre látta, érik a változás:

Egyelőre úgy tűnik, kerülik a nemzetközi utazásokat, az eddig domináló turizmustípust, a városlátogatásokat, a zsúfolt reptereket, és inkább a természetbe menekülnek.

Azon, hogy az emberek 6 hétnyi bezártság után már vágynak a szabadba, a természetbe, vagy csak el otthonról, nem lehet csodálkozni, sőt, most már azt is tudjuk, hogy a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után - derült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült friss kutatásból. A nyári turisztikai szezon kilátásait illetően Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy át fognak alakulni az utazók prioritásai, és a biztonság lesz a legfőbb szempont.

A portál több itthon működő szállodaláncot is megkeresett, hogy megkérdezze tőlük, megindultak-e a foglalások, mit tapasztaltak, ám többen is elzárkóztak a válaszadástól. A hotelektől azonban kaptak válaszokat, melyekből kiderült, hogy

Amennyiben mégsem tudnak kinyitni, ez az összeg visszajár, azonban ha kinyitnak, de a vendég úgy dönt, mégsem utazik, a legtöbb helyen vouchert adnak, amit egy éven belül fel lehet használni.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

nyaralás

turizmus

szállodaipar

utazás