Ők a vidéki város legújabb sztárjai: képen a magyar kedvencek

HelloVidék   
  Megosztom
Ők a vidéki város legújabb sztárjai: képen a magyar kedvencek

A koronavírus-járvány az állatkertekre sem volt jó hatással és az állatkerti szállítások elhalasztásával az új lakók sem mindig érkezhettek meg a hazai parkokba. A Debreceni Állatkert népes csapata azonban folyamatosan bővül: legutóbb két fiatal szurikáta nősténnyel.

Habár a kialakult járványhelyzet az állatkerti állatszállításokat is negatívan érinti – hiszen a nemzetközi állatszállítások többségét ilyenkor el kell halasztani – a Nagyerdei Kultúrpark gyűjteménye új állatok érkezésével is folyamatosan bővül. Legutóbb két fiatal nőstény szurikáta érkezett hozzájuk a Pécsi Állatkertből, így az intézmény immár négy egyednek ad otthont.

Az Afrika déli részén őshonos szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) szavannás vagy sivatagos területeken élő kisragadozó. A táplálékát képező rovarok, kisebb emlősök vagy madárfiókák, esetleg gumós gyökerek után jellemzően nappal kutat, míg az éjszakákat az erős lábaival kiásott üregekben tölti. Csapatos állat, egy-egy üregrendszert akár 30 egyed is lakhat.

Mivel élőhelyükön számos ragadozó emlős és madár leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja folyamatosan hátsó lábaira felegyenesedve kémleli a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait. Kíváncsi természetük és jól megfigyelhető csapatdinamikájuk miatt a szurikáták az állatkerti látogatók körében is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a debreceni intézményben évek óta napi látványetetést is tartanak náluk, e hagyományt pedig természetesen a kibővült csapattal is folytatják majd, amint véget ér a járványügyi veszélyhelyzet.

Fotó: Debreceni Állatkert

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

állatkert

debrecen

debreceni állatkert

állatok

állat