Koronavírus-járvány: újabb jelentős változásokra számíthatnak a busszal közlekedők

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus-járvány: újabb jelentős változásokra számíthatnak a busszal közlekedők

Május 4-től a legújabb kormányrendelet értelmében kötelező a szájmaszk viselése a Volánbusz járatain, az autóbusz-állomásokon, várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon. A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszában, a május 11-i üzemkezdettől további jelentős változások lépnek életbe a közlekedési társaság járatain; a Budapestet és Pest megyét érintő autóbuszokon maradnak a szigorúbb utazási feltételek.

A 2020. május 4-től érvényes új járványügyi szabályozás értelmében mindenki számára kötelező a szájmaszk viselése, illetve a száj és az orr eltakarása a Volánbusz valamennyi járatán és utasforgalmi létesítményeiben. A szabály egyaránt vonatkozik a menetrend szerinti helyi és helyközi, az országos és regionális, a szerződéses és különcélú járatokra, valamint az alvállalkozók által üzemeltetett autóbuszokra, függetlenül attól, hogy érintik-e Budapest vagy Pest megye közigazgatási területét.

A várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon szintén országszerte kötelező a maszkviselés. A szájat és az orrot eltakaró eszközt már az autóbusz fedélzetére történő felszálláskor, az állomásokon a beszállás előtti sorban álláskor, illetve az utasforgalmi létesítményekbe való belépéskor viselni kell. Az autóbusz-állomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és – az utasokat, autóbusz-vezetőket egyaránt védő – szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni az autóbusz-vezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a járművezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni.

Fontos tudni, hogy a Budapestet és Pest megyét érintő járatokra továbbra sem lehet az első ajtón felszállni, és az autóbusz-vezetőtől nem lehet jegyet, bérletet vásárolni. Az érintett buszokon a kordon továbbra is megmarad, utazni csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

utazás

koronavírus

koronavírus-járvány

busz

autóbusz