Tömegek indulnak kirándulni: ha ezeket a szabályokat nem tartják be, komoly bírságot is kaphatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Tömegek indulnak kirándulni: ha ezeket a szabályokat nem tartják be, komoly bírságot is kaphatnak

Országos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen pihennek a szabadban. A kirándulóknak azonban tudniuk kell: ha nem viselkednek a természetben felelősen, akkor nemcsak magukat veszélyeztetik. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet összefoglalta, miért és mire kell ügyelnie annak, aki a természetben szeretné tölteni a szabadidejét.

Országos jelenséggé vált, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen pihennek a szabadban, miután a koronavírus-járvány miatt a közösségi terek látogatása korlátozott vagy nem lehetséges. A kirándulóknak azonban tudniuk kell: ha nem viselkednek a természetben (amely szinte minden esetben vadászterület is) felelősen, akkor nemcsak magukat veszélyeztetik, hanem a terület élővilágát, a vadállományt, az okszerű és tervszerű vadgazdálkodást!

Több vadászatra jogosult szervezet jelezte az Országos Magyar Vadászati Védegyletnek, mint érdekképviseleti szervezetnek, hogy

Mindez problémákhoz vezethet. Az élőhelyek indokolatlan zavarása kárt okozhat a vadállományban, amely most, a szaporodási időszakban a legsérülékenyebb. A zavarás az afrikai sertéspestis elleni védekezést is megnehezítheti, és a figyelmetlen kirándulók szintén terjeszthetik a házi sertésre veszélyes betegséget. Az erdőkben, bokrosokban napközben megriasztott vad balesetveszélyt is jelent, mert gyakran forgalmas utakat keresztezve menekülhet.

A Védegylet összefoglalta, miért és mire kell ügyelnie annak, aki a természetben szeretné tölteni a szabadidejét:

  • Ne térjenek le az utakról, ösvényekről!
  • Ne hangoskodjanak, különösen a kevésbé népszerű, látogatott kirándulóhelyeken, ne zavarják feleslegesen a vadon élő állatok nyugalmát!
  • Ha állatot észlelnek, ne közelítsék meg, hagyják elmenekülni! (A hazai erdőkben és mezőkön élő állatfajok szinte minden esetben kerülik az ember közelségét.)
  • Ha bármilyen faj kicsinyére – például őzgidára, szarvasborjúra – bukkannak, szintén ne menjenek a közelébe, és semmiképp ne érintsék meg! (Ezek az állatok nem sérültek vagy betegek. További részletek korábbi közleményünkben.) Ráadásul vadmalac esetében a kicsinyét védelmező koca ránk támadhat és súlyos sérüléseket is okozhat.
  • Amennyiben vadgazdálkodási vagy vadászati berendezést látnak (például etetőt, magaslest, csapdát), tartsák tiszteletben, hogy ezek a területen illetékes vadgazdálkodó tulajdonát képezik. Megrongálásuknak jogi következményei lehetnek.
  • Amennyiben kutyával kirándulnak, az ebet feltétlenül tartsák pórázon! Ellenkező esetben szabálysértést követnek el, de a kutya testi épségét is veszélyeztetik. (Súlyos sérüléseket okozhat neki egy malacait védő vaddisznókoca, jogszerűen telepített csapda amennyiben pedig vadat űz vagy ejt el, vadászok lelőhetik.)
  • A kirándulásokat szervezzék úgy, hogy legkorábban a napkeltét követő egy órával lépjenek a természeti területre, és legkésőbb egy órával napnyugta előtt hagyják el azt! (Így nem lesz átfedés a kirándulás és a vadászat időszaka között.)

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

természet

kirándulás

koronavírus

szabályok