Valami nincs rendben a Balaton vízminőségével: erre bukkantak kutatók a mintákban

MTI   
  Megosztom
Valami nincs rendben a Balaton vízminőségével: erre bukkantak kutatók a mintákban

Az elmúlt években a környezetanalitika fejlődési irányának középpontjában az egyre nagyobb figyelmet igénylő szerves mikroszennyezők kimutatása állt. Ilyen szennyezők lehetnek az endokrin rendszert megzavaró anyagok (EDC, Endocrine Disrupting Chemicals) és a gyógyszer hatóanyagok. Ugyan a szennyvíztisztító technikák folyamatosan fejlődnek, a szerves szennyezők teljes eltávolítása a tisztítási folyamat során a mai napig nem megoldott. Mivel a tisztító műből elfolyó vizet természetes vizek (patakok, folyók, tavak) fogadják be, a szennyezések ezekben a felszíni vizekben is megjelennek - írja a greenfo.hu.

Ahogy a portál írja, két másik kutató mellett Dr Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet kutatója nyerte az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági pályadíját május 19-én „Egy nyári üdülőövezet felszíni vizeiben található gyógyszermaradvány- szennyezések térbeli és időbeli változásai” című pályamunkájával.

Kutatásunk célja volt, hogy meghatározzuk a Balaton és vízgyűjtő területén jelenlevő gyógyszerhatóanyag maradványokat és azonosítsuk a szennyezési forrásokat, amelyek terhelést jelentenek a vízi környezetekre. A felmérés során vizsgáltuk a régióban jelenlevő ismert szennyező forrásokat (szennyvíztelepek), valamint igyekeztük a szezonális hatásokat is azonosítani. Széles spektrumú analízist végeztünk, ahol 134 gyógyszer hatóanyagot vizsgáltunk, amellyel egy átfogó képet kaptunk a jelenlévő szennyezések típusáról és mértékéről. Összességében a felmérés során 69 molekulát azonosítottunk legalább egy minta esetében, köztük 15-t első alkalommal vízi környezetből. Megállapítottuk, hogy a fő szennyezések a szennyvíztisztító telepekhez köthetők, azonban a turizmus általi hatás is megfigyelhető volt a turisztikai szezon során. Továbbá egyes szennyezők (rekreációs szerek) megjelenése szintén megerősítette, hogy a tömegturizmus általi hatások megfigyelhetőek a vízminőségen. Megállapítottuk, hogy az ez idáig, régióban történt intézkedések mindenképpen pozitív hatással vannak e szennyezési típusokat illetően is. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer nagy szerepet játszik és komoly vízminőség javító hatással rendelkezik, valamint a Balatoni körcsatorna is jelentős mértékben hozzájárul a szennyezések lokális áthelyeződéséhez

- számolt be kutatásáról Dr. Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

A megfelelő vízminőség fenntartásához a vízkészlet terheltségi viszonyainak meghatározása jelentősen hozzájárulhat az utóbbi években. Emellett a környezetanalitikai mérések járulékos adatokat szolgáltatnak a környezeti és egészségügyi kockázatok becsléséhez, felméréséhez. Tekintettel arra, hogy a tó megfelelő vízminősége kiemelkedő mértékben hozzájárul a Balaton vonzerejéhez, és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű, a kutatók fontosnak tartják a megfelelő operatív szervezetekkel, hatóságokkal való együttműködés erősítését.

A felmérések tapasztalatait és értelmezését megkezdtük az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, ezáltal a kapott eredmények jelentősen hozzájárulnak az utóbbi években tapasztalt megfelelő vízminőség további fenntartásához. További hasznosulás, hogy az említett szervezetekkel együttműködések indultak új kutatási témák megkezdésére, mint például szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése és a Balatoni monitoring folytatása

- folytatta a pályadíjjal kitüntetett tudós.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

balaton

vízminőség