Nagyot lép előre a vasúti közlekedés a Balatonnál: itt járhatnak majd a szuper gyors vonatok

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyot lép előre a vasúti közlekedés a Balatonnál: itt járhatnak majd a szuper gyors vonatok

Gyorsabb és kényelmesebb lesz a vasúti közlekedés a balatoni északi partján is, ha elkészül a vasútvonal villamosítása. A korszerűsítésnek köszönhetően a balatoni szakaszon is használhatóak lesznek a korszerű, légkondicionált, elővárosi villamos motorvonatok - írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint gyorsabb és komfortosabb lesz a vasúti közlekedés a balaton északi partján, ha a Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő elkészül a vasútvonal villamosításával. Kikina Artúr, a NIF Zrt. vasútfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése idén kezdődik meg, amellyel teljessé válik az északi parton a korszerűsítés. Jelenleg a Szabadbattyán-Balatonfüred vonalon dolgoznak. ahol 2021 tavaszán fejeződik be a munka.

A Balaton és a Budapest közötti közúti és vasúti kapcsolatok az év tizenként hónapjából körülbelül tíz esetében kielégítők, ám nem könnyű feladat a nyári szezon közlekedési igényeinek kiszolgálása, amely alapvetően infrastruktúrális kérdés. A vasúti szolgáltatás fejlődhet és rugalmas lehet ha a megfelelő eszközök például a felújított, villamosított pálya rendelkezésre állnak. Ez lehetővé teszi, hogy a MÁV-Start az iskolai szünet idején a balatoni szakaszokon használja korszerű, légkondicionált, elővárosi villamos motorvonatait.

Ez már jól működik a déli parton, ahol az elmúlt években korszerűsítették a pályát, így gyorsvonatok akár egy óra alatt leérnek a Déliből Siófokra, de az északi parton még nem vethették be a villamos gyorsvonatokat. Ezen segíthet a mostani korszerűsítés, amelynek révén az észak-balatoni vasútvonalon kiépül a villamos vontatású közlekedést szolgáló infrastruktúra.

A lap információi szerint ha jövő nyáron átadják a Balatonfüredig korszerűsített vonalat, a székesfehérvári mozodonycsere Füreden történik majd meg, esetleg az utasoknak át kell szállniuk. De már ez sem tarthat sokáig. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogyha a minap bejelentett beszerzés a tervek szerint halad, akkor a villamos-hibrid, vagyis az áramszedős-akkumulátoros kettős üzemű motorvonatok közül az első tíz Budapest és Tapolca között közlekedik majd 2023-ban, Füredtől behúzott áramszedőkkel.

A következő nagyobb építési ütem a nyári főszezoni időszakot követően, várhatóan szeptember végén kezdődik. A Szabadbattyán–Balatonfüred közötti hatvan kilométer hosszú szakasz villamosítása és részleges felújítása nettó 23 milliárd forintba kerül.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

balaton

vasút

vasúti közlekedés