Életveszély a magyar erdőkben: ezekre a helyekre most ne menj kirándulni!

HelloVidék   
  Megosztom
Életveszély a magyar erdőkben: ezekre a helyekre most ne menj kirándulni!

A Visegrádi-hegység és a Pilis területén szerdán átvonuló vihar azonban szabályos özönvizet okozott a szurdokvölgyekben, ahol a sziklafalak között futó túraösvényekre a nagy mennyiségű hordalék mellett kidőlt fák, nagyobb kövek zuhantak.

Szerdán, hasonlóan az ország más területeihez, nagy mennyiségű csapadék zúdult le a Visegrádi-hegységben. A Pilisi Parkerdő azt tanácsolja a túrázóknak, lehetőség szerint most ne keressék fel a hegység területén található szurdokvölgyeket a megáradt vízfolyások okozta balesetveszély miatt.

A klímaváltozás az erdők vízháztartása is hatással van: a csapadékeloszlás szélsőségessé vált, rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadék hullik, amit a talaj nem képes azonnal befogadni, így a lezúduló víz amellett, hogy eróziót okoz, kárt tesz az ilyen extrém időjárási körülményeknek ellenállni képtelen erdei infrastruktúrában. A tavaszi, márciusi és áprilisi száraz, aszályos időszak után június első két hete csapadékban igen gazdag időszakot hozott. A Medárd napja óta tartó esőzések következtében jelentősen megemelkedett a szurdokvölgyekben folyó víz mennyisége.

A Pilisi Parkerdő területén több páratlan szépségű, a kirándulók által kedvelt, gyakran látogatott szurdokvölgy található. A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépségének köszönhetően méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek: a látogatók éves száma meghaladja a 60.000 főt. Ugyancsak népszerű a pilisszentkereszti, festői Dera-szurdok. Ám az utóbbi napok esőzései miatt e szurdokvölgyekben megáradtak a patakok, vízfolyások, a túraösvények csúszóssá, nehezen járhatóvá váltak.

Bár az erdőben mindenki saját felelőségre tartózkodhat, a Parkerdő területén található szurdokvölgyekben, így a Rám-szakadékban és a Dera-szurdokban sem ajánlott nagyobb esők idején kirándulni a balesetveszély miatt. A Pilisi Parkerdő ezért arra kéri a túrázókat, ezekben a napokban ne látogassák a szurdokvölgyeket, valamint lehetőség szerint kerüljék el a meredek szakaszokat tartalmazó olyan túraútvonalakat, mint például a Spartacus-ösvény, vagy a pilismaróti Hirsch-oromhoz vezető ösvény.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kirándulás

túrázás

szurdokvölgy

szurdok

veszély

pilis

visegrádi-hegység