Hatalmas károkat okoznak a magyarok: több ezer köbméter szemét hever az utak mentén

MTI   
  Megosztom
Hatalmas károkat okoznak a magyarok: több ezer köbméter szemét hever az utak mentén

Jelenleg mintegy 6000 köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemét található a magyar közutak mentén, az illegális szemétlerakások száma évről-évre növekszik, idén már 1420 tonnányi szabálytalanul kihelyezett szemetet gyűjtöttek össze, és szállítottak hivatalos lerakóhelyekre Magyar Közút munkatársai közölte a nonprofit társaság.

A közlemény szerint a társaság az idén öt hónap alatt mintegy 631 millió forintot költött a kezelésében lévő közutak mentén és pihenőhelyeken összegyűjtött hulladék elszállítására, ártalmatlanítására, ennek jelentős része illegálisan elhelyezett hulladék.

Hangsúlyozták, a társaság nemcsak a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi burkolatot, és az útmenti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti.

Napi probléma, hogy a kihelyezett szemetes tárolókba, és mellé olyan hulladékot helyeznek ki, amelyek nem a közlekedés során keletkeznek, ilyen például a háztartási hulladék, vagy a lomtalanításra ítélt szemét. Az is gyakori probléma, hogy a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is

- írják a közleményben.

A Magyar Közút mérnökségei átlagosan csaknem 1 hónapot csak szemétszedéssel, és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásait, és hatalmas költséget jelent

- olvasható a közleményben.

Hozzátették, a társaság saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Az idén tavasszal a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de tavaly tavasszal és ősszel is megrendezték "Jobb, ha el se dobod!" címmel az országos szemétgyűjtési akciót, amelyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezren csatlakoztak, köztük a környezetükért tenni akaró önkormányzatok, iskolák, helyi közösségek és egyéni résztvevők is.

A Magyar Közút minden évben csatlakozik az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) TeSzedd! akciójához. A kampányoktól azt remélik, hogy érezhető szemléletváltozást érnek el a lakosság körében, hiszen a cég évente átlagosan mintegy 12,5 millió kilogramm illegálisan kihelyezett és eldobált szemetet gyűjt össze az országos közutak mellől. A szemétgyűjtési munkák csak tavaly mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a társaság költségvetéséből

- közölte a Magyar Közút.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szemét

illegális hulladéklerakó

utak

közutak

hulladék