Erre nem számítottak: kibontották a vidéki iskola falát, különös dologra bukkantak

HelloVidék   
  Megosztom
Erre nem számítottak: kibontották a vidéki iskola falát, különös dologra bukkantak

A szekszárdi Szent József Iskolaközpontban felújítás zajlik. A napokban az építők egy fal mögötti kis üregben egy száznegyvenkét éves feljegyzésre bukkantak. Valószínű, hogy az akkori építőmester üzent a mának - írta meg a teol.hu.

Ahogy a portál írja, több hónapja tart már a katolikus általános iskola felújítása. Az előző héten az építők kibontottak egy falat, de ezután olyasmire bukkantak, amire nem számítottak. A fal mögötti kis üregben megtalálták az iskola építőmesterének és kőművespallérjának az 1878-as, gót betűs német feljegyzését.

Az intézmény gazdasági vezetője, Kara Edina szerint, régen szokás volt a vakolat alá, a téglákra, falra üzenetet írni, ácsceruzával. A most előbukknat falon több felirat szerepel, maga az építőmester, Wittinger Sándor neve is. Hogy a többi részlet mit takar, egyelőre nem tudni, de az intézmény felsős diákjai kapták azt a feladatot hogy megfejtsék a különös üzenetet.

Amit az iskola múltjáról tudunk az az, hogy a város vezetői 1875-ben határozták el, hogy állami segítséggel polgári fiúiskolát hoznak létre. Az terveket Stann Jakab készítette. Az építkezést Wittinger Sándor tolnai építész 1878-ban fejezte be. Az intézmény első igazgatója Krammer János volt. Később, 1891–1910 között ebben az épületben működött a polgári leányiskola is, majd áttelepült az addigra elkészült Széchenyi utcai épületébe, ami jelenleg a Szent László középiskolának ad otthont. 1958-tól vegyes fiú-leány általános iskolaként működött, majd ének-zenei általános iskola lett. A rendszerváltás után felmerült az igény a katolikus szellemű oktatásra. Több átmeneti megoldás után a Garay téri épületet a katolikus egyház kapta meg, hogy általános iskolaként és óvodaként hasznosítsa

- számolt be róla a portál.

Idén jelentős felújítást kezdődött itt, állami és uniós támogatással. Szinte minden – villany, gáz, víz, fűtés – vezetéket kicserélnek, új burkolatot kapnak az osztálytermek. A munkálatokat november végén fejezik be

- mondta a gazdasági vezető.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

iskola

felújítás

korszerűsítés

szekszárd

építők

üzenet