Rengeteg településnek járt a támogatás: erre költötték

HelloVidék   
  Megosztom
Rengeteg településnek járt a támogatás: erre költötték

Az elmúlt időszakban többször is nőtt a falu-és tanyagondnoki szolgálatok támogatása, illetve bővült a pályázatban érintettek köre is.

Összesen 339 település nyert tavaly pályázaton pénzt tanya- és falugondnoki szolgálathoz kapcsolódóan személygépjármű beszerzéséhez, írja a Magyar Nemzet a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Gyopáros Alpár tájékoztatása alapján.

Új falugondnoki szolgálathoz kapcsolódóan 136 pályázat volt sikeres. A meglevő falugondnoki szolgálathoz 23 településen vásároltak új gépjárművet, míg 114 helyen lecserélték a régi buszt.
Emellett új és meglevő tanyagondnoki szolgálathoz kapcsolódóan 12, illetve 16 önkormányzat szerezhetett be pályázati támogatásból gépjárművet, 38 helyen pedig lecserélték a régi buszt. A támogatást nyert, de kisbusszal már eddig is rendelkező önkormányzatok közül 74 felajánlotta használt, de jó állapotú gépjárművét határon túli magyar szervezeteknek, így egyesületeknek, egyházközségeknek, általános iskoláknak, alapítványoknak és önkormányzatoknak. A buszok Romániába, Szlovákiába, Szerbiába, Ukrajnába és Horvátországba kerülnek.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos rámutatott arra is: az elmúlt időszakban többször is nőtt a falu-és tanyagondnoki szolgálatok támogatása, illetve bővült a pályázatban érintettek köre is. Idén a korábbi 600 helyett már a legfeljebb 800 lakosú, hamarosan pedig a legfeljebb ezerfős települések is foglalkoztathatnak falugondnokokat. A szolgálat normatív támogatása évek óta folyamatosan nő, a korábbi, alig 2,5 millió forintról 2021-re 4,5 millió forintra emelkedik.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kisbusz

település

tanyagondnok

falugondnok

támogatás